ABD’li aile ve Özbek Nur talebesi

ABD’li aile ve Özbek Nur talebesi

Amerika’lı ailenin Risale-i Nur okuduğu için tutuklanan Abdulaziz Dadanahov ile ilgili örnek mücadelesi

Çeviri: Fatih Karaşahan-Risale Haber

Amerikan ailenin örnek mücadelesi

Skardvedt ailesi Dadahonov’un öğrenci değişim programıyla Fairfield Üniversitesi’nde okurken ev sahibiydi.
Abdulaziz Dadanahov, Özbekistan’da Risale-i Nur okuduğu için mahkûm olan nurculardan biri. Öğrenciliği esnasında değişim programıyla ABD Fairfield Üniversitesi’nde okurken 2001'den 2002'ye ev sahipliğini yapan Skartvedt ailesi Abdülaziz’in mahkumiyetini duydukları gibi harekete geçmiş ve bunu kendilerine görev bilmişler. Şubat ayından beri Easton’lu aile, Abdulaziz Dadanahov'un Özbekistan hapishanesinden tahliye olması için yorulmadan çalışıyorlar.

28 yaşındaki genç Dadanahov’un tutuklanma nedeni olarak “ Dinsel aşırılık, bölücülük ve köktendincilik fikirleri içeren bilgi ve malzemeleri yaymak, nüfus arasında panik çıkartacak katliam ve şiddet eylemleri planlama” olduğunu söyleyen emekli hostes Judy Skartvedt, Dadanahov’dan asla şiddet içeren uç noktada bir hareket yapmayacak nazik ve sevecen biri olarak bahsediyor.
“Tutuklandığı sırada kurucusu olduğu, düşük ücretli İngilizce eğitimi veren bir dil okulunda öğretmenlik yapıyordu. Bu manasız mahkûmiyetten sonra okul kapatıldı. Sekiz yıl hapis cezasının temyizini kaybettikten sonra geride genç bir eş ve 3 yaşında bir çocuk bırakmak zorunda kaldı.”

İnsan hakları ihlalleri

Uluslararası Af Örgütüne göre “Özbekistan, “mahkûmlara işkence”, “keyfi tutuklama” ,“adil yargılanma hakları” gibi konuları içeren “sürekli ve ısrarcı insan hakları ihlallerine” ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri’nin Uluslararası Din Özgürlüğü komisyonu tarafından oluşturulan sorunlu ülkeler listesinde yer alıyor. Komisyon “Özbek Hükümeti’nin uç politik programlarına ve zoraki uygulamalarına boyun eğmeyen Müslümanları tutuklamaya devam ettiğini ve nahoş bir şekilde o grupları ve camileri bastırdığını” raporunda belirtti. Bu politika son yıllarda binlerce kişinin hapsiyle sonuçlandı; birçoğu kanuni prosedüre uygun olmayan şartlarda yargılandı ve işkenceye maruz bırakıldı. İnsan Hakları Grupları Orta Asya’daki durumun, 2005 deki bir protesto gösterisi sırasında Özbek güvenlik güçlerinin ateş açmasıyla yüzlerce göstericinin ölmesinden sonra ciddi bir şekilde kötüleştiğini kaydetti.

Judy Skarvedt, Dadanahov’un 20. yy İslam Alimi Said Nursi’nin takipçisi olduğunu,
Said Nursi’nin öğretileri bilimsel ve dini eğitimi birleştirmekle birlikte müspet hareket ile dinler arası diyalogun ilerlemeyi sağlasa da eserlerinin Özbeklerin resmi dininin bir parçası olmadığı için bu durumun ortaya çıktığını söyledi.

Fairfield Üniversitesinde okurken, 11 Eylül terörist saldırısından kısa bir süre sonra Dadanahov sık sık, Özbekistan ve İslam inancı konusunda anlayış ve farkındalığın artması umuduyla konferanslar verdi. Skartvedt: "O İslam'ın diğer yüzünü gösterdi," dedi.

Fairfield Üniversitesinden mezun olduktan sonra Dadanahov, dini yardım organizasyonlarında çalışmak için Amerika’da bir buçuk yıl daha kaldı. Büyük Bridgeport Konseyinde görev aldığı esnada Federal Acil Durum Yönetiminin birikimlerini iki düzine yardım acentesinden daha çok dağıttı ve yardıma muhtaç binlerce ailenin beslenmesine katkıda bulundu. Ayrıca Dadanahov tutuklanana kadar İngiliz Okuyucu Konseyi’yle de beraber çalışmaya devam etti.

Skarvedt yakın zamanda Kızıl Haç tarafından resmi bir ziyaret ayarlamayı umduğunu söyledi.
Skartvedt ailesi bunun yanında Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin Özbekistan Büyükelçisi Richard Norland’ın yanı sıra çok sayıda haber ve medya kuruluşuyla temasa geçerek Dadanahov’un öyküsünü paylaştı. Özbek hükümetinin yetkilileri burada olmasına rağmen herhangi bir cevap verme gereği duymadılar. Bunun yanında Skartvedt Kongre üyesi Jim Himes ile görüşme ayarlamaya çalıştığını söyledi.

Aile, başlattıkları kampanyanın Dadanahov’u erken tahliyeye götürmesini umut ediyor.

Özbek otoritelerini ikna etmek için, mezun olduğu Fairfield Üniversitesi de Dadanahov’a tam burs teklif etti. Özbek yetkililerden şimdiye kadar bir cevap gelmedi fakat Skarvedt ailesinin bu davadan vazgeçmeye niyetleri yok.

Judy Skartvedt: “Hiçbir şey yapmazsın veya bir şeyler yaparsın bu bir tercihtir ama biz bir şeyler yapmak zorundayız” dedi.

"Biz, bizim, düşünebildiğimiz herhangi bir yolu takip ediyoruz ve eğer başka bir fikri olan birileri varsa bana ulaşsınlar” dedi. (Acorn Online)