STK’lar Filistin sorununu İstanbul’da tartışacak

STK’lar Filistin sorununu İstanbul’da tartışacak

İstanbul'da Filistin meselesi için İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından sempozyum düzenlenecek

Umut Yavuz'un haberi

Son günlerde İstanbul, Filistin meselesini konu alan bir çok toplantıya ev sahipliği yapıyor. Bu toplantıların bir tanesi de önümüzdeki günlerde İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından düzenlenecek.

Sempozyumun tanıtımı dün düzenlenen basın bilgilendirme toplantısıyla yapıldı. İDSB tarafından, 30-31 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Grand Cevahir Hotel’de son gelinen noktada Filistin’deki hukuki durum, medyanın yaklaşımları, Kudüs’ün statüsü ve tarihi mirasın korunması meselesi, mülteciler sorunu, uluslar arası örgütlerin Filistin sorununa yaklaşımları ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) çözüme katkıları gibi konuların tartışılacağı bir sempozyum düzenlenecek.

Sempozyumla ilgili olarak basın mensuplarını bilgilendiren İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, İstanbul’da birbiri ardına düzenlenen Filistin sorunu ile ilgili sempozyumlarla toplum bilincinin arttırılmasının hedeflendiğini belirtti. Sadıkoğlu yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Filistin meselesi, yaklaşık yüzyıllık tarihi, tarafları ve pek çok sorunun da mihrak noktası olması dolayısıyla günümüzün en önemli çatışma alanlarının başında gelmektedir. İsrail’in kuruluşu ve Filistin topraklarını işgal etmesiyle ortaya çıkan Ortadoğu sorununun, dünyanın en mühim meselesi hâline gelmesinin temelinde çatışan tarafların kimlikleri kadar, bölgenin jeokültürel, jeoekonomik, jeopolitik ve jeostratejik özellikleri de önemli rol oynamaktadır. İsrail işgali, askerî sonuçlarının ötesinde, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla, uluslar arası bir sorunu doğurmuş ve Filistin sorunu, bölgenin kültürel kodlarla tarihi yakınlığı bulunan bütün ülke ve ulusların müdahil olduğu bir mesele olmuştur.”

İsrail’in Gazze’ye saldırısı ile birlikte dünyanın gözlerinin bir kere daha Filistin topraklarına çevrildiğini söyleyen İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, “Bu meşum saldırıda özellikle Türkiye gibi bölge ülkelerinde siyasî ve sosyal olarak gündemin merkezinde bulunan Filistin meselesinin, son gelişmeler de dikkate alınarak tahlil edilme zarureti doğmuştur” dedi.

Sadıkoğlu, İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) olarak 30-31 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Grand Cevahir Hotel’de Filistin ile ilgili geniş katılımlı bir sempozyum tertip ettiklerini belirterek, “Uluslar arası örgütlerin Filistin sorununa yaklaşımları ve STK’ların çözüme katkıları gibi konuların tartışılacağı sempozyuma tüm duyarlı insanlarımızı bekliyoruz” dedi.

Sempozyum süresince konser ve sergilerin yer alacağı faaliyetler de düzenleneceği belirtildi. Sempozyum programına göre, Filistin’deki tarihî eserlerin durumları ve mültecilerle ilgili fotoğraf sergisi, karikatür ve Filistin’den siyah beyaz fotoğraf sergisi, Türkçe İngilizce ve Arapça şiirlerden oluşan Şiir Sergisi ve Osmanlı Arşivlerinde Filistin’le ilgili belgelerin yer aldığı sergi aynı mekânda bütün katılımcıların ilgisine sunulacak. Sempozyuma farklı ülkelerden 150’yi aşkın sivil toplum temsilcisi iştirak edecek.
Yeni Asya