Özbekistan'a tepki ve çağrı

Özbekistan'a tepki ve çağrı

Mazlumder yöneticileri, Özbekistan Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yaptı


Haber ve Fotoğraf: Cemil Yüzer

RisaleHaber-Özbekistan da dini inançlarını yaydıkları ve nurcu oldukları gerekçe gösterilerek birçok kişiye uzun süreli hapis cezası verilmesi üzerine Mazlumder Özbekistan Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Mazlumder adına Genel Başkan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yaptığı açıklamada, Özbekistan'da meydana gelen durumun en temel insan haklarından olan ifade özgürlüğü ve din ve vicdan özgürlüğünün açık bir ihlali olması nedeni ile bu girişimi gerçekleştirdikleri vurgulandı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu şunları söyledi:

"Özbekistan idarecileri insan hak ve özgürlüklerini tehdit olarak algıladıklarını uygulamaları ile göstermeye devam etmektedir. Özellikle son dönemde din özgürlüğü alanında çok ciddi ihlallerin yaşandığı tüm dünyanın bilgisi dahilindedir. Özbek Mahkemeleri tarafından artık insanlar inandıkları ve bir cemaat mensubu oldukları için mahkum edilmeye başlanmıştır.

"Hiçbir şekilde şiddet çağrısı yapmayan ve dini makaleler yayınlayan dergi ve gazeteleri suç unsuru sayarak, Nur cemaati üyelerini tutuklayan Özbekistan rejimi, cemaatle ilişkisi olduğu öne sürülen bazı kişileri birkaç ay önce tutuklamış, geçtiğimiz hafta Buhara kentinde başlayan davada, cemaat üyeleri sözde ‘radikallikle' suçlanırken, savcılık makamları ortaya hiçbir delil koyamamışlardır. Tutuklular Özbekistan ceza yasasındaki İçtimai hayatın asayişlerine ve tertiplerine zarar veren makaleleri neşir etmek ve dağıtmak ve dini, ekstremistik (aşırılık), separatistik, fundamentalistik ve yasak olan cemaatleri kurmak onları yönetmek ve onlara iştirak etmek, maddelerine karşı gelmekle suçlanıyorlardı.



"29 Nisan 2009 tarihinde yapılan son duruşmada adil yargılanma haklarından mahrum bir şekilde yargılanan 10 Risâle-i Nur Talebesinden, bir tanesi 9 diğerleri ise 6 yıl hapis cezası almıştır.

"Özbekistan geçtiğimiz yıl yine Said Nursi'nin fikirlerine yer verdiği için iki gazeteyi kapatmış ve yazıları yazan gazetecileri ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Yetti İklim gazetesi sahibi Şevket İsmailov ve İrmoq dergisi genel yayın yönetmeni Davron Tojibayev, gazete ve dergilerinde Said Nursi'nin fikirlerine yer verdiği gerekçesiyle 8'er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

"Özbekistan'daki Ezgulik isimli insan hakları örgütü, ülkede Nur cemaatine sempati duyan 50 kişinin tutuklandığını, tutuklananlara karşı hiçbir somut delil ortaya konmadığına dikkat çekmektedir.

"Şiddetin her türlüsünü reddeden eserlerin bugün Özbekistan’da misyonerlik gerekçesiyle yasaklanmış olmasını manidar bulmaktayız.

"Özbekistan’daki bu yasaktan dolayı birçok Özbek vatandaşın mahkemece hapis cezasına çaptırılmış olması ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğünün açık ihlalidir. Bu ihlalin faili olan Özbekistan yönetimi uluslar arası mekanizmalarca uyarılmalı ve bu ihlalin yarattığı mağduriyetler derhal giderilmelidir.

"MAZLUMDER, her sene hazırladığı dünya insan hakları raporlarında Özbekistan’da gittikçe artan hak ihlallerinin olduğunu gözlemlemektedir. İfade özgürlüğü alanında yaşananlar kaygılarımızı her geçen gün daha da arttırmaktadır. Özbekistan büyükelçiliği ile 18 Mart 2009 tarihinde tutuklamalarla ilgili olarak yaptığımız görüşmede en temel ifade özgürlüklerinin bile tehlikeli bir faaliyet olarak görüldüğünü üzüntü ile gözlemlemiştik. Adil olmayan yargılamalarla verilen haksız ve ağır mahkûmiyet kararları Özbekistan’da belki tüm dünyayı umursamadan verilebilir. Ancak Özbekistan’ın şu anda hukuku hiçe sayan bir dikta olduğunu da tüm dünyaya ispat eder.

"MAZLUMDER kararı önceden verilmiş bu yargılamayı ve ifade özgürlüğüne karşı yapılan ağır saldırıları şiddetle kınamaktadır. T.C. hükümetinden Özbekistan ile ilişkilerini gözden geçirmesini istemektedir. Uluslararası kuruluşları bu tüm dünyayı hiçe sayan adil olmayan yargılamalar karşısında seslerini daha da yükseltmeye çağırmaktadır.

"Baskıcı ve zalim yönetimler insanlığın adalet arayışı karşısında her geçen gün gerilerken Özbekistan’daki pervasız uygulama sahipleri tüm dünyayı şoke etmiştir. MAZLUMDER dünyanın neresinde olursa zulme uğrayan her dilden, dinden, ırktan insan ile dayanışma içinde olacağını ilan etmektedir. Zulmedenler zindanlarını mazlumlar için hazırlasa da karanlığın asıl ev sahiplerinin zalimler olduğu açıktır."

Açıklamanın ardından MAZLUMDER yetkilileri Özbekistan Büyükelçiliği görevlileriyle görüşmek istediler fakat Özbek görevliler reddettiler.