Kerimov zulmüne büyük tepki

Kerimov zulmüne büyük tepki

Kerimov, yeni uygulamalarla İslâm’a karşı neredeyse savaş açtı


Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Komünist rejim döneminde dine karşı yapılan baskılara taş çıkartacak yeni uygulamalarla İslâm’a karşı neredeyse savaş açtı

Adı rüşvet ve yolsuzluklarla anılan ve ülkeyi 19 yıldan beri dikta bir rejimle yöneten Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov yönetimi, son olarak da Nur cemaatine ait tüm faaliyetleri yasakladı.

Nur cemaati üyelerine ‘terörist’ muamelesi yapan Özbekistan yönetimi, cemaatin ‘radikal unsurlar taşıdığı’ iddiasına en büyük kanıt olarak da dünyanın her tarafında okunabilen bazı kitap ve dergileri gösteriyor.

Hiçbir şekilde şiddet çağrısı yapmayan ve dinî makaleler yayınlayan dergi ve gazeteleri suç unsuru sayarak Nur cemaati üyelerini tutuklayan Özbekistan’daki dikta rejimi, cemaatle ilişkisi olduğu öne sürülen bazı kişileri birkaç ay önce tutuklamıştı. Geçtiğimiz hafta Buhara kentinde başlayan davada, cemaat üyeleri sözde ‘radikallikle’ suçlanırken, savcılık makamlarının ortaya hiçbir delil koymaması ise dikkat çekti.

SAİD NURSİ MAKALELERİNE 8’ER YIL AĞIR HAPİS

Özbekistan, geçtiğimiz yıl yine Said Nursi’nin fikirlerine yer verdiği için iki gazeteyi kapatmış ve yazıları yazan gazetecileri ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Yetti İklim Gazetesi Sahibi Şevket İsmailov ve İrmoq Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Davron Tojibayev, gazete ve dergilerinde Said-i Nursi’nin fikirlerine yer verdiği gerekçesiyle 8’er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Gazetede yer alan makalelerin hiçbir şekilde şiddet ve radikalliği övmediği halde, Özbek yönetiminin bu makalelerden dolayı gazetecileri ağır hapis cezasına çarptırması, insan hakları kuruluşlarının da tepkisini çekiyor. Özbekistan’daki Ezgulik isimli insan hakları örgütü, ülkede Nur cemaatine sempati duyan 50 kişinin tutuklandığını, tutuklananlara karşı hiçbir somut delil ortaya konmadığına dikkat çekiyor.

KERİMOV, REJİMİNİ DEVAM ETTİRMEK İÇİN MUHALİFLERİ SUSTURUYOR

Özbekistan’daki dikta rejiminin muhaliflerinden Taşpolat Yoldaşev, Özbekistan yönetiminin olmayan düşmanlar aradığını belirterek, mevcut rejimin altında hiçbir dinî kuruluşun faaliyette bulunamadığını söyledi. 1990’larda Özbekistan’da demokrasi isteyen liberal unsurları temizleyen İslam Kerimov rejimi, dikta rejimine destek vermeyen dinî grupları da hedef almaya başladı. Kerimov, dikta rejimini sürdürmek için devlet televizyonlarında da sık sık Nur hareketinin sözde tehlikesine dikkat çekiyor.
TimeTurk