Özbekistan'dan ilk açıklama geldi

Özbekistan'dan ilk açıklama geldi

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar ile Genel Sekreter Emre Yurtalan, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Nadir Hashimov'la görüştü

RisaleHaber - Haber Merkezi

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar ile Genel Sekreter Emre Yurtalan, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Nadir Hashimov'la görüştü.

Görüşme sırasında müsteşar Nadir Hashimov, Özbekistan–Türkiye arasında iyi ilişkiler kurulmasına değindi. Özbekistan halkının yüzde 94’ünün Müslüman olduğunu ifade eden Hashimov, ülke olarak laikliği benimsediklerini, Müslümanlara ve diğer dinlere mensup insanlara eşit mesafede bulunduklarını, başörtüsünün serbest olduğunu, farklı dillerde eğitime imkan verildiğini, İslam Üniversitesi kurduklarını, burada din görevlilerini yetiştirdiklerini belirtti.

Hashimov, basında yer alan haberlerin teyidi için Özbekistan’daki yetkililerle temasa geçtiklerini ancak henüz cevap alamadıklarını, fakat ülkelerinde tüm misyonerlik faaliyetlerinin suç olduğunu belirtti. Özellikle Nur Cemaatinin yaptığı çalışmaların misyonerlik kapsamında değerlendirildiğini, dini yaşama ile ilgili bir kısıtlama olmadığını ancak bunun diğer insanlara aktarılmasının suç oluşturduğunu, para karşılığı insanların Nurcu yapılmak istendiğini, Risale okunarak bilgi sahibi olmayan insanları etkilemeye çalışıldığını, bu nedenlerle devletlerinin o insanlarla mücadele ettiğini belirtti.

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, insanların hangi dine inanacakları konusunda özgür olduklarını, din ve vicdan özgürlüğü kapsamında yapılanları doğru bulmadıklarını, insanların dinlerini yaşama kadar anlatma özgürlüklerinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Bunun üzerine Özbek Müsteşar, dini aktarma ve yaymayı din ve vicdan özgürlüğü içinde görmediklerini buna izin veremeyeceklerini, Özbekistan’ın Afganistan’a komşu olup, petrol ve doğalgaz rezervlerinin yoğun olduğu bir coğrafyaya sahip olduklarını, bunun içinde bazı konularda hassas ve dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.