Said Nursi, saltanat devrinde bile Cumhuriyet'i övmüştür

Said Nursi, saltanat devrinde bile Cumhuriyet'i övmüştür

Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru, Türkiye'deki dindarların Demokrasi ve Cumhuriyet'e bakışlarına dair bir yazı kaleme aldı

Risale Haber-Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru, kimi çevrelerce dindarların saltanat şeklinde bir yönetimi istediği yorumları üzerine, Türkiye'deki dindarların Demokrasi ve Cumhuriyet'e bakış açılarına dair bir yazı kaleme aldı.

İşte Fehmi Koru'nun "Saltanat ve hilafet" başlıklı yazısından ilgili bölümler:

'Osmanlı özlemi' diye özetlenebilecek 'duygu' her toplumda bulunabilecek 'geçmişe saygı' veya 'atalar övgüsü' denilebilecek düzeydedir bizde. Ülkenin ezici çoğunluğunu teşkil eden geniş kitlelerin 'Cumhuriyet' kavramı ve yönetim tarzıyla hiçbir sorunu yoktur; kamuoyu yoklamaları bu tespitimi teyit eder. 'İslâmî kesim' denilen toplum tabakalarını etkileyen fikir kaynakları -sözgelimi Said-i Nursi- saltanat döneminde bile Cumhuriyet yönetimi övgüsü yapıyorlardı.

Monarşi tarzı yönetim arzu etmek yasal açıdan 'yasak' mıdır bilmiyorum; ancak yasak olmasaydı dahi, aramızdan “Türkiye'ye saltanat yeniden gelsin” diyecek bir Allah'ın kulu çıkacağını sanmıyorum. Böyle bir talebin doğal muhatapları olan Osmanoğulları sülâlesinin artık rahatça ülkelerine gelip gidebilen fertlerinin dahi buna olumsuz cevap vereceği bellidir.

İslâm Dünyası ve onun bir parçası olan Türkiye'de yaşayan dinî hassasiyeti yüksek insanlar bu gerçeği idrak edecek kadar 'reel politika' bilmektedirler. Türkiye'deki kitlelerin, mavi kanlılar saltanatına son veren 'Cumhuriyet' kavramı ve halkın halk için halk tarafından yönetimi anlamına gelen 'demokrasi' sistemi ile herhangi bir kavgası yoktur.

“Vardır” diyenler bu halkı tanımıyorlar demektir.