Bu robot bukelamun gibi...

Bu robot bukelamun gibi...

Yeni geliştirilen bir robot, bukelamun gibi bulunduğu ortama uygun olarak rengini ve dış görünüşünü, aynı zamanda sıcaklığını değiştirebiliyor

Amerika'da bukelamun gibi bulunduğu ortamın rengine ve sıcaklık durumuna göre görüntüsünü değiştirebilen robot geliştirildi. Harvard Üniversitesi'nin Stepen Morin yönetimindeki ekibi, geliştirdikleri robot hakkında 'Science' dergisinde bilgi verdi.
Bukelamun robotun hayvanları ürkütmeden yaşadıkları ortamda takip etme imkanı sağlayabileceği, ya da karanlık veya az ışıklı ortamlarda bulunan bazı araçların daha iyi görünmesine yarayacağı bildirildi. Araştırmacılar robotun geliştirilmesinde renk değiştiren mürekkep balığı ile bazı böcekleri örnek aldılar.
Lastikten üretilen robot, üzerine yapılan kaplama sayesinde yalnızca rengini değiştirmekle kalmıyor, bulunduğu ortamdaki motiflere uygun bir görünüm alıyor ve aynı ortamın sıcaklığına da uyum sağlıyor.
Robot içindeki minik kanallar hareketine göre hava ile doluyor ya da boş kalıyor. İkinci bir kanal ağı da robotun yüzeyinde ihtiyaca göre renk veren boya ile soğuk ya da sıcak bir sıvı ile doluyor veya boşalıyor.

Dünya Bülteni