ATO'dan, 'aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmayın' uyarısı

ATO'dan, 'aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmayın' uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitesi'nin verilerine göre, Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 10 milyar TL'lik maddi zarar oluştu.

Mekanik kusurdan meydana gelen kazaların yüzde 60'ının halk arasında 'kabak lastik' diye tanımlanan aşınmış lastiklerden kaynaklandığı ifade edildi.
ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan bayram tatilini fırsat bilerek tatil yörelerine gidecek araç sürücüleri uyarıldı. ATO Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitesi'nin verilerine göre, Türkiye'de her yıl trafik kazası sonucu ortalama 5 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, can kaybının yaşandığı kazaların birçoğunun taşıt koşullarının yetersizliğinden kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklamada, taşıt koşullarına bağlı kazalarda en büyük payın aşınmış lastiklerde olduğu belirtilirken, buna bağlı kazaların yüzde 60'ının 3 mm'nin altındaki lastiklerden kaynaklandığı vurgulandı. Lastiklerin fabrika çıkış kalınlığının 8 mm olduğu, lastiğin kullanım süresi ve çevre koşullarına bağlı olarak zamanla lastiklerin inceldiği, bunun da kazalara davetiye çıkardığı belirtildi. İncelen lastiklerin yol tutuşunun yok denecek kadar az oluşu ve fren sistemini zaafiyete uğratmasının kazaları kaçınılmaz kıldığı belirtilirken, Türkiye'nin dünyada trafik kazaları sıralamasındaki yerinin ilk 5 olduğu vurgulandı.

BEZCİ: BAYRAM COŞKUMUZ ACIYA DÖNÜŞMESİN

ATO Başkanı Salih Bezci, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, her yıl bayram tatili sürecinde yaşanan olumsuz tablonun bu bayramda yaşanmamasını, bunun için birtakım önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Araç koşullarının güvenli olması ve tüm mekanik yapının yola çıkmadan kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Bezci, "Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitemizin verileri bizler için çok önemli. Edindiğimiz verilere göre, kazaların mekanik kusurları arasında en büyük pay aşınmış yani kabak lastiklere ait. Yılda 1 milyar TL trafik kazalarında ortaya çıkan bir maddi zarar söz konusu. Bu, ciddi anlamda milli bir servettir. Yine bu kazaların birçoğu maalesef can kaybının meydana geldiği kazalar. Her yıl 5 bin insanımızı trafik terörüne kurban veriyoruz. Araç sürücülerimizden rica ediyorum. İyi bir sürüş ve frenleme sistemi için lastiklerin dış yüzeyini, stepne de dahil tüm lastiklerin havasını mutlaka kontrol ettirsinler. Her yıl bayram tatillerinde yollar kan gölüne dönüyor. Bu olumsuz sonuçların meydana gelmesinde en önemli aktörler, araç lastiklerini ihmal eden sürücülerdir. Bu bayram, bir milat olsun ve coşkumuz acıya dönüşmesin." dedi.

LASTİK DIŞ DERİNLİK KONTROLÜ ÜCRETSİZ

Oto lastik sektöründe 35 yıldır faaliyet gösteren ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Çelebi de lastik kalitesinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Çelebi, ATO'ya bağlı 485 oto lastikçinin trafikte can ve mal kaybının önüne geçmek için ücretsiz lastik dış derinlik kontrolünü başlattıklarını söyledi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Çelebi, bütün araç sürücülerinin, yola çıkmadan önce lastik dış derinlik kontrolünü ATO'ya üye 485 adet oto lastik firmasında ücretsiz yaptırabileceklerini belirterek, "3 mm'nin altındaki lastiklerle yola çıkmak, araç sürücülerinin hayatlarıyla kumar oynaması demektir. Bu derece aşınmış lastikler fren mekanizmasını alt üst ettiği gibi yol tutuşunu da asgariye indirerek araçların savrulmasına neden olur. Mekanik kusura bağlı kazaların yüzde 60'ı aşınmış lastiklerden meydana geldiği için sürücülerin lastiklerini yola çıkmadan mutlaka kontrol ettirmesini istiyoruz. Yola çıkmadan değiştirilecek lastikler, sürücülerin can ve mal güvenliğinde alacakları en önemli sorumluluktur." diye ifade etti.

Zaman