Turistlere iftar eşliğinde Ramazan ve oruç anlatılıyor

Turistlere iftar eşliğinde Ramazan ve oruç anlatılıyor

Kültürlerarası İletişim Merkezi Derneği (KİM) tarafından Sultanahmet Camii bahçesindeki tarihî yapıda yabancı misafirlere Ramazan ayı ve oruç ibadetini anlatan bilgilendirmeler yapılıyor.

İftar eşliğinde yapılan sunumda İslam mimarisi, camiler, Ramazan ayının Müslümanlar açısından önemi, oruç ibadetinin manası, İslam'ın temel rükünleri gibi konular kısa bir sunumla katılımcılara aktarılıyor.

Sultanahmet Camii Koruma ve İhya Derneği'nin de desteğiyle Osmanlı döneminde 'Sıbyan Mektebi' olarak kullanılan tarihî yapıyı bu işe tahsis eden dernek, kurulduğu 2010 yılı Nisan ayından bu yana turistlere bilgilendirici toplantılar yapıyor. Namaz vakitlerinde camiye giremeyen turistlerin gönüllü çalışanlar tarafından nazikçe davet edildiği konferans salonu, yapılan mütevazı ikramlarla turistlerin cami dışında beklemek yerine tercih ettikleri bir mekan haline getirildi. Derneğin misafirleri arasında Şili'den Avustralya'ya, İtalya'dan Amerika'ya kadar çok çeşitli ülkelerden yüzlerce kişi bulunuyor.

Kültürlerarası İletişim Merkezi Derneği Genel Sekreteri Önder Üçüncü, nisan ayından beri devam eden sunumlarına Ramazan ayı vesilesiyle oruç hakkında bilgiler de eklediklerini belirterek yaptıkları sunumlarla turistlerin İslam hakkındaki bilgilerini artırmaya çalıştıklarını vurguladı. Turistlerin İslam diniyle ilgili çeşitli sorular da yönelttiği soru-cevap kısmı tanıtım programının çok önemli bir parçası. Sorulan sorular arasında İslam'da tek ilah inancı, Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatına dair merak edilen ayrıntılar ve cami içerisindeki yazıların anlamı gibi farklı konular var. Sunumdan sonra isteyen katılımcılara İslam hakkındaki sorularını cevaplamak için e-posta adresi verilerek iletişimin kopmaması da sağlanıyor. Çok farklı ülkelerden ve sosyal sınıflardan insanların anlatılan bilgileri ilgiyle takip edip sorular sorduğunu belirten Üçüncü, "Katılımcılar arasında Singapur'dan gelen hukuk profesörü de var, Güney Koreliler de, Yale Üniversitesi öğrencileri de..." diye konuştu.

Ramazan'ın Kur'an ayı olduğu ve bayramın Müslümanları birleştiren bir şenlik olduğunun belirtildiği programda meraklı bakışlar altında dinlenen surelerle ortam uhrevi bir hale bürünüyor. Ezanla yapılan toplu iftarla da oruç ibadetinin insan bedenine manevi etkisi açıklanıyor. Bu ibadet vesilesiyle kişinin açlığı kendi bedeninde de yaşayarak fakir insanların hayat şartlarını daha iyi anlayacağı vurgulanıyor. Sunum sonunda isteyen katılımcılar duygu ve düşüncelerini müessesenin anı defterine ifade ediyor.

Anı defterinden izlenimler

Jonah Sydney Üniversitesi Kimya Bölümü Öğrencisi (Avustralya): İslam hakkındaki cehaletimi giderdiğiniz için teşekkür ederim.

Evelien ve Ria (Belçika): Çok iyi bilgilerdi. Sunumdan sonraki soru-cevaplı sohbet kısmı çok ilginçti. Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu daha güzel anlamamıza sebep oldu. Özellikle insanlar çok arkadaş canlısı.

Meagan (Kanada): İnsanları camiler ve dininiz hakkında bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Kinin sebebi bilgisizliktir.

Kathy (ABD): Kısa sunumunuz Türkiye'yi dünyaya açıyor ve yeterince anlamadığımız hoşgörüyü bize anlatıyor.

Lenore ve Alan (Avustralya): Bize Allah kavramını anlattığınız için çok teşekkür ederiz. Misafirperverliğinizden dolayı çok memnun olduk. Ziyaretten çok bilgili ayrıldık. Sevgilerimizle... Allah sizi korusun

Danıelle: Harika ve ilham verici bir sunum. İslam çok güzel bir din. Bizimle bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim. İslam hakkında daha çok şey öğrenmek ve güzel Türkiye'nizi daha çok gezmek için sabırsızlanıyorum.

Avustralyalı bir bayan turist: Müslümanlar hakkında dinlediğim bu 30 dakikalık sunumda öğrendiklerim, 23 yıllık hayatımda bildiklerimden daha fazlaydı.

Samanyoluhaber