Çevik Bir emretti Kemal Gürüz yaptı

Çevik Bir emretti Kemal Gürüz yaptı

YÖK Başkanı Kemal Gürüz, BÇG'nin başındaki isim Org. Çevik Bir'in talimatlarıyla hareket ediyordu

Aynur Ekiz'in haberi:

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1995 yılında YÖK Başkanı olarak atanan Kemal Gürüz, üniversitelere getirdiği haksız uygulamalarla biliniyor. Gürüz, Türkiye siyasi tarihinin kara lekesi olan 28 Şubat sürecinde üniversitelerde ideolojik kutuplaşmaya neden olan isimlerin başında geliyor. Üniversitede başörtülü öğrencilerin eğitim alma hakkını elinden alan uygulamalara imza atan Gürüz, başörtüsünün yasaklanması için üniversitelere genelge göndermişti. Kemal Gürüz'ün hayata geçirdiği bu uygulamalar nedeniyle birçok başörtülü öğrenci, başörtülerini çıkarmak istemedikleri için üniversiteden ayrıldı.

Gürüz, aynı zamanda İmam-Hatip okullarında okuyan öğrencilerin üniversite sınavında istedikleri alanları tercih edememelerinin sebebi olan "katsayı uygulaması"nın mimarlarından. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Gürüz arasında geçen görüşmeler neticesinde İmam-Hatip lisesi mezunlarının üniversitelere girme hakkı ellerinden alınmış oldu. Çevik Bir'in Gürüz'e telefon açarak "İmam-Hatip lisesi mezunları üniveresiteye girmeyecek" şeklinde talimat verdiği söylenmişti.

ÖĞRETİM ÜYELERİ FİŞLENDİ

Sadece öğrenciler değil aynı zamanda öğretim üyeleri için de haksız uygulamalara imza atan Kemal Gürüz, öğretim üyelerini de başörtülü öğrencilere müsamaha gösterdiği ve irticai faliyette bulunduğu gerekçesiyle fişleyerek işlerine son verdi. Gürüz zamanında 35 öğretim üyesi görevden ihraç edilirken, yüze yakın kişinin maaşları kesildi, kınama ve uyarı cezası aldılar. "İrtica ile mücadele" kapsamında alınan karaları üniversitelere bildiren 'Toplumsal Faaliyet Birimi' Gürüz döneminde kurulmuştu. Birim fişleme faaliyetlerinin yanı sıra öğretim üyelerinin atama ve terfilerinde de belirleyici rol oynuyordu. Birim, 28 Şubat sürecinde öğretim üyeleri, rektör ve dekanları irticayla suçlayıp işlem yapılması için YÖK'e sunuyordu.

Birim ayrıca 'irtica ile mücadele' konusunda alınan kararları da üniversitelere bildiriyordu. YÖK'ün resmî internet sitesinde bu birimin görevine ilişkin olarak, "Devletimizin çeşitli kurumları ile stratejik konularda koordineli olarak çalışan birim, çeşitli kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda öğretim üyesi görevlendirmesi işlerini yürütmektedir." ifadeleri yer alıyordu. Bu birim daha sonra Yürütme Kurulu'nun kararı ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın imzasıyla bu yılın mart ayında tamamen kaldırıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında 2009 yılında gözaltına alınan Gürüz, davanın tutuksuz sanığı olarak yargılanıyor.

Demirel göreve getirmişti

1995 yılında YÖK Başkanı olarak atanan Gürüz için Eski Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, Demirel'i uyarmış. Ancak Demirel, kendi görev süresinin uzatılması Meclis gündemindeyken Gürüz'ü YÖK Başkanı olarak atayarak Necmettin Erbakan'dan alabileceği desteği kendi eliyle itmiş oldu. Demirel böylelikle kendi görev süresinin uzatılmasındansa, Gürüz'ün Başkan olmasını tercih etti. Demirel'in Gürüz için yaptığı bu fedakarlık soru işaretlerine neden olmuştu.

Yeni Şafak