AB Gürcistan'la vize muafiyeti görüşmelerini başlattı

AB Gürcistan'la vize muafiyeti görüşmelerini başlattı

Avrupa Birliği, Gürcistan'a vize muafiyeti için müzakereleri başlattı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze'yle görüşen AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, düzenlenen ortak basın toplantısında "Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki bağları güçlendirme taahhüdümüzü bir kez daha gösterdik. Vize muafiyeti diyaloğunun başlangıcı Gürcistan-AB ilişkilerinde önemli bir siyasi dönüm noktası olacaktır" dedi.

Malmström, vize muafiyeti diyaloğunun belgelerin güvenliği, sınır yönetimi, göç ve iltica, yolsuzlukla mücadele, insan haklarının ve azınlıkların korunması ve ayrımcılıkla mücadele gibi alanları kapsadığını bildirdi.

Malmström, vize diyaloğunun çerçevesini belirleyecek Vize Muafiyeti Eylem Planı'nı sonbaharda gerçekleştireceği Tiflis ziyaretinde Gürcü muhataplarına sunacağını belirtti.

Gürcü Bakan Vaşadze ise 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren vize kolaylığının ardından vize muafiyeti diyaloğunu başlatmalarının büyük bir başarı olduğunu söyledi.

AB diğer bölge ülkelerinden Rusya, Ukrayna ve Moldova'yla vize muafiyeti ve Ermenistan ve Azerbaycan'la vize kolaylığı müzakereleri yürütüyor.

AB İçişleri Komiseri Malmström, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye ile "çok kısa sürede" vize diyaloğu başlatmak istediklerini söylemişti.

AB üyelerinin Fransa'daki parlamento seçimlerinin ardından Türkiye'ye vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki verebileceği belirtiliyor.