'Hazreti Peygamber Ve Anne' kitabı

'Hazreti Peygamber Ve Anne' kitabı

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), her konuda olduğu gibi anneye sevgi, saygı ve iyilik konusunda da insanlar için en güzel örnektir.

O, hayatı boyunca gördüğü her iyiliğe misliyle karşılık vermiş, ömrü boyunca unutmamış, iyilik edenlerin yakınlarına dahi teşekkür edip yardımlarına koşmuştur.

Işık Yayınları tarafından yayınlanan ve Prof. Dr. Hüseyin ALGÜL tarafından kaleme alınan HZ. PEYGAMBER ve ANNE isimli kitap, eli öpülesi nur yüzlü annelerimize saygı ve sevgide kusur etmemiz için, Peygamber Efendimiz (sallahu aleyhi ve sellem)’in örnek davranışları ışığında okuruna yol gösteren özel bir kitap.

Altı yaşında öksüz kalan Efendimiz, annesi Âmine Hatun’u hayırla yâd etmiş, dadılığını yapan Ümmü Eymen’e her zaman iltifat etmiş, çok kısa bir süre süt anneliğini yapan Süveybe Hanım ile vefatına kadar ilgilenmiş, sütannesi Halime Hatun’un ihtiyaçlarını karşılamış ve kendisine dâyelik yapan amcası Ebû Talip’in hanımı Fâtıma Hanım vefat ettiğinde çocukken yaptığı iyilikleri hatırlayarak cennet giysileri ikram edilsin diye gömleğini kefen olarak göndermiş, cenaze namazını kıldırmış, hatta kabrine inip Allah’ın rahmet ve mağfiretine erişmesi için dua etmiştir.

Efendimiz’in kendisinden analık şefkatini esirgemeyen tarihin bu en talihli annelerine gösterdiği iltifat, aynı zamanda Kur’ân’ın annelere bakışına da işaret etmektedir. Anne sevgisini Kur’ân ve Sünnet perspektifinden değerlendiren yazar önemli bir noktayı işaret ederek okurunun dikkatini çekiyor. Çünkü; Allah Kur’ân-ı Kerim’de, Müslümanlardan öncelikle kendisine ortak koşmamalarını, yalnızca kendisine kulluk etmelerini hemen ardından da anne-babaya sevgi, saygı, hizmet ve iyiliği emrediyor. Tüm bu emirlerin hayata dosdoğru geçirilmesi noktasında da Efendimiz’in örnek alınması gerektiğini işaret ediyor.

Efendimiz’i anne sevgisi yönüyle değerlendiren kitap, konuyu üç bölümde ele alıyor. Kitabın birinci bölümünde Peygamber Efendimiz’in hayatından anneye sevgi, saygı, hizmet ve iyiliklerle ilgili örnekler verilmiş. İkinci bölümde ise Âyet-i Kerimelerde anlatılan anne-baba sevgi ve saygısı ele almış. Üçüncü bölümde ise Efendimiz’in konu ile ilgili sözleri ve insanlık adına tarihe düştüğü notlar üzerinde durulmuş.

Kitap aynı zamanda merak ettiğimiz birçok sorunun cevabını da yine İslâm’ın iki asıl kaynağına başvurarak vermiş. Kur’ân anne-babaya sevgi ve saygı konusunda ne diyor, onlara karşı nasıl davranmamızı emrediyor? Ayetlerde Allah’a ibadetle anne-babaya iyilik niçin yan yana zikredilmiştir? Kur’ân, Müslüman olmamış Annelere İyilik yapılmasına müsaade ediyor mu? Annelere iyi davranmanın karşılığı nedir? Anne – babaya hizmet cihadın önüne geçer mi? Evlatların vefat etmiş annelerine-babalarına karşı görevleri nelerdir?

Kainatın Sultanı Efendimiz’in annelere olan eşsiz hürmet, sevgi ve saygısını merak edenler için mütevazı ama bir o kadar değerli bir kaynak var karşımızda. Efendimiz (sallahu aleyhi ve sellem)’in kutlu ikliminden esinlenen, annelerimizin Allah nezdindeki kıymetini yeniden idrak etme adına bize yol gösteren HAZRETİ PEYGAMBER VE ANNE anlamlı bir çalışma.

Samanyolu Haber