Yalsızuçanlar: Hz. Mevlana'dan çok etkilendi

Yalsızuçanlar: Hz. Mevlana'dan çok etkilendi

Cam ve Elmas romanının yazarı Sadık Yalsızuçanlar, Hz. Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin Harakani Hazretleri'nden çok etkilendiğini, görmediği halde Mesnevi'de ondan çok bahsettiğini söyledi.

Cam ve Elmas romanının yazarı Sadık Yalsızuçanlar, Hz. Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin Harakani Hazretleri'nden çok etkilendiğini, görmediği halde Mesnevi'de ondan çok bahsettiğini söyledi.

Yalsızuçanlar, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğretim elemanları ve öğrencilerine 'Bir Harakani Öyküsü' söyleşisinde bir araya geldi. Sadık Yalsızuçanlar, Harakani Hazretleri'nin 1023 yılında Çağrı Bey komutasındaki 3 bin kişilik Selçuklu ordusunun başında manevi komutan olarak Kars'a geldiğini anlattı. Yalsızuçanlar, bir takım akraba ve dervişleriyle katılmış olduğu bu savaşların birinde sağ bacağından ve sol pazusundan aldığı darbeler neticesinde, Kars sınırında bulunan Yahniler Dağı mevkiinde şehit olduğunu nakletti.

Hz. Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin Harakani Hazretleri'nden çok etkilendiğini ifade eden Yalsızuçanlar, Hz Mevlana'nın hazreti görmemesine rağmen irfanını adeta emdiğini ve Mesnevi içerisinde Divan-ı Kebir'de en çok kendisinden bahsettiğini, nerdeyse bütün menkıbelerini, sözlerini naklettiğini aktardı. Özellikle Kars'ta yaşayan Hristiyan Türklerin Hazret'ten çok etkilenerek kısa sürede ciddi bir nüfus ile Müslüman olduklarına da değinen Yalsızuçanlar, şunları dile getirdi: "Böylelikle Harakani Hazretleri Kars'ı önce manevi açıdan fetheder. Zaten fetih kelimesi Fatiha, başlangıç ve kapı açmak anlamına gelir. Bir şehri fethetmek veya fethedilmesi o şehrin kapılarının hakikate açılmasıdır. Bir gönlün fethi o insanın nefsinin perdelerinin kapılarının açılmasıdır. Arifler, azizler, 'Ben gelmedim dava için, benim işim sevül için, aşk için, hak aşkı içindir' derler."

Söyleşi sonrası KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda tasavvuf dinletisi sunuldu. Program sonunda yazar Sadık Yalsızuçanlar'a rektör yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan tarafından plaket takdim edildi. Yazar Sadık Yalsızuçanlar okurları için 'Cam ve Elmas' romanını imzaladı.

SÖYLEŞİLERİN DEVAMI BEKLENİYOR

Ebu-l Hasan Harakani Derneği Başkanı Yavuz Uzgur, 20 yıldan beri özlemini çektikleri bir çalışmanın bu yıl hayata geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Sultan Alparslan Koleji Müdürü Sadık Ertaş ise, "Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne düzenlemiş olduğu bu programdan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu tür söyleşilerin devamını bekliyoruz. Harakani Hazretleri Kars için çok büyük değer. Bu program umut ediyoruz ki her şey için bir başlangıç olur." diye konuştu.

HARAKANİ SEMPOZYUMU EKİM'DE

KAÜ Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları Öğretimi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Kaya, üniversitelerinde Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulması ile başlayan bu çalışmalarda asıl amacın Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'ni Kars yöresi itibariyle, bölge itibariyle, uluslar arası düzeyde tanıtımını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, şunları ifade etti: "Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin evrensel ahlak anlayışının, her yere ve her gönüle ulaşmasını sağlayacak bir tanıtım ve ifşa noktasına taşımak noktasından başlanan bu çalışmalarda ilk basamağı ve ilk aşamayı 'Cam ve Elmas' romanındaki Harakani'nin tanıtımını sağlamak ve kaleme alınması noktasında romanın yazarı Sadık Yalsızuçanlar ile Karslıları ve üniversitemizi buluşturmuş olduk. Gelecek tarihler itibariyle de yine tasavvuf ehli olan, tasavvufta yazan çizen, düşünen, irdeleyen insanların üniversitemize ilimize davet ederek, Harakani boyutuyla tartışmalarını ve öğrencilerimizle Kars'la buluşmalarını sağlayacağız. Harakani etkinlikleri çerçevesinde en önemli ayaklardan biri olan ve 11-12-13 Ekim'de gerçekleştireceğimiz uluslar arası Harakani Sempozyumu tertip edeceğiz. Şu an onun çalışmaları hazırlıkları devam ediyor. Kars'ta böyle bir etkinliğin inanç turizmi açısından manevi bir değer olan Harakani Hazretleri'nin tanıtılmasına hem de bunun geri planındaki anlayışın düşüncenin yeniden insanlarla buluşmasını sağlamak amacıyla bu çalışmaları yapacağız. Ekim ayında gerçekleştireceğimiz sempozyumun davetiyelerini oluşturur oluşturmaz şu an yurt dışından 45 katılım başvurusu alındı. O tarihe kadar büyük bir katılım sayısına ulaşacağımızı daha ilk aşamada görmek bizleri heyecanlandırıyor. Bizler bütün dünyayı bu sempozyuma davet edeceğiz."

haberaktüel