Zonguldak'ta Cabir bin Abdullah anlatılır

Zonguldak'ta Cabir bin Abdullah anlatılır

Yıldırım neden Zonguldak ilinde Sahabe'den Cabir b. Abdullah'ın anlatıldığını söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Siyer Araştırmaları Merkezi'nin yürüttüğü 82 İl 82 Sahabi projesinin 13. programı Zonguldak'ta yapıldı. Ev sahipliğini kısa adı Sayder olan, Sürekli Aydınlık İçin Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin yaptığı programa, Zonguldaklılar büyük bir ilgi gösterdi.  Çevre il ve ilçelerden gelen insanlarında yoğun olduğu program, Genel Maden İşçileri Sendikası Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Türkali Cami İmam Hatibi Sefer Şahin'in Kur'an'ı Kerim okuması ile başlayan program, Dernek Başkanı Salih Merdivan'ın selamlama konuşması ile devam etti. Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hoca, 82 İl 82 Sahabi projesinin amacına dair kısa bir girişten sonra neden Zonguldak ilinde Sahabe'den Cabir b. Abdullah'ın anlatıldığını söyledi.

Yıldırım, "Zonguldak ilimiz, zor şartlar altında evine helal lokma götürmeye çalışan kardeşlerimizin yoğun olduğu bir yerdir. Çoğu maden işçilerinden oluşan bu insanlar, yerin yüzlerce altında; alınlarının teri, ellerinin emekleri ile geçinmeye çalışmaktadırlar. Bundan dolayı Asr-ı Saadet'te zorlu şartlar altında helal lokmanın nasıl kazanılacağına dair çok güzel bir örnek olan Cabir b. Abdullah, burada anlatılmalıydı. Biz de bundan dolayı Zonguldak'ta, Cabir diyeceğiz." dedi.

Yıldırım, Cabir b. Abdullah'ın üzerinden alınması gereken mesajların neler olduğuna değindi ve "beş cümleyi sizlere emanet olarak bırakıyorum, ister emanete sadakat gösterin, ister sadakatsiz davranın" dedi.

1-Başkalarının emeği ile değil, ellerinin emeği ile geçin ki, Allah ve Resulü o elleri sevsin ve cehennem azabı o ellere haram olsun.
2-Helal dairesi geniştir, keyfe de kâfidir; bahanelere sığınıp haramları meşru görme ki, işin, gücün, imanın bereketlensin.
3-Mideni doyurduğun gibi ruhunu da sohbetle, kelimelerle doyur ki, gerçek manada dinlenebilesin, yüreğinin ve gözünün açlığını giderebilesin.
4-Beşer olarak, elinden gelen ne var ise onları ortaya koy ki, elinden gelmeyenler için rahmete muhatap olasın, ilahi teveccühlere mazhar kılınabilesin.
5-Helal lokma hassasiyetin, ilim azığın, mücadele azmin ve Allah yolunda cihad en büyük emelin olsun ki, Cabir gibi, Peygamberden dua alasın, istiğfar kazanasın, cennette onlara komşu olabilesin.

Siyer Araştırmaları Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, projenin 14. programı, 11 Mayıs 2011'de Koceli/İzmit'te,  "Kur'an'ın Tercümanı Abdullah b. Abbas" başlığında devam edecek.