81 ilde fiber hızında internet hizmeti verecek

81 ilde fiber hızında internet hizmeti verecek

Üç yıl içinde 81 il ve ilçeleri fiberoptik ağlarla örecek Türk Telekom, 2012'de 'hatırı sayılır' bir yatırıma hazırlanıyor.

Arife Kabil'in haberi;

Geçen yılın ilk dokuz ayında 1,5 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini, yıl sonu hedefinin 2,2 milyar lira olduğunu belirten Türk Telekom Üst Yöneticisi Gökhan Bozkurt, "6,8 milyon ADSL müşterimiz yüksek hız bekliyor." dedi.
Fiberoptik altyapıda gelinen nokta Türkiye'yi Avrupa'da 3. sıraya taşıdı. 2011 yılında 17 bin 600 kilometre fiberoptik hattı tesis eden Türk Telekom, buna ek olarak 2 bin kilometre de site içlerine tesisat yaparak, 150 bin 600 kilometrelik fiber altyapının sahibi oldu. Şirket, bugüne kadar öncelikli olarak iletim tarafını tamamladı. Şimdi ise evlere kadar giriyor. Geçen yıl içinde toplam 730 bin hane, işyeri, fabrikaya fiberoptik tesisi yapıldı. Bu sene rakamın üç kat artırılması hedefleniyor. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt, 6,8 milyon ADSL müşterileri bulunduğunu belirterek, "Yüksek hız, yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor. Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik. Fiberoptik ağlarla öreceğiz artık Türkiye'yi." dedi. Bozkurt, fiber teknolojisini 81 ilde internet servis sağlayıcıların hizmetine sunmalarına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, son 6 yılda 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını, 2011'in ilk 9 ayında 1,5 milyar lira yatırımın gerçekleştiğini, 2011 yıl sonu hedefinin 2,2 milyar lira olduğunu hatırlattı. Türk Telekom'un yurtdışı çıkış hızı 2005 yılında 30 gigabitken, bugün 40 kat arttığını, data kullanım oranlarının ise son 6 yılda 10 kata çıktığını ifade eden Bozkurt, bu durumda fiber dönüşümünü yapmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Bozkurt, 2003 sonlarında ADSL'le bir devrim yaşandığını, şimdi fiberle bu devrimi daha ilerilere götüreceklerini dile getirdi. Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Bozkurt, 2011 yılında 730 bin haneye fiberoptik altyapının ulaştığını, bunların halihazırda yüzde 25'inin aktif kullanıcı olduğunu söyledi. Fiber döşeme çalışmaların İstanbul, Ankara, İzmir ile sınırlı kalmayacağını belirten Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay ise bu yıl 1.500 haneyi bir saat içinde fiber altyapıya geçireceklerini söyledi. Şirketin geçen yılki tesis hızı 9 kilometre idi. Saatte 520 haneyi fibere geçirdiklerini aktaran Atalay, "İnşallah AB'nin 30 megabit olarak öngördüğü 2020 rakamını, 100 megabite yakın bir rakam olarak 2015 sonunda gerçekleştireceğiz." dedi.

Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan da fiber altyapısına sahip ürünün nasıl yaygınlaştırılacağına ilişkin olarak internet servis sağlayıcılarla yoğun görüşmelerde bulunduklarını belirterek, yalnızca yeni site ve evlerde değil, mevcut binalarda da kullanımı artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Zaman