Rekabet küçük yaşta başlıyor

Rekabet küçük yaşta başlıyor

Kardeşler arası duygusal savaşlar ömür boyu devam edebiliyor. Peki, onların bu duygu ile baş etmelerine nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz?

İnsan fıtratında var olan kıskançlık ve rekabet, kardeşler arasında da küçük yaşlardan itibaren başlayıp, hayat boyu devam edebiliyor. Peki, onların bu duygu ile baş etmelerine nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz?

Rekabet, özellikle hemcins ya da yaş aralığı yakın kardeşler arasında daha fazla görülüyor.

Kardeşlerarası rekabet her ailede görülebilen normal bir durum olmakla birlikte dozu artan gerginliğe dikkat etmekte fayda var. Uzmanlar, anne-babanın “kardeşler arası rekabet, kıskançlık olur” deyip geçmemesi gerektiğini, bu rekabetin kardeşlerden birini psikolojik olarak yıprattığının fark edildiği andan itibaren, bir uzmandan destek alınması gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili olarak Pan Psikiyatri ve Psikolojik Danışmanlık’tan Uzman Pedogog Nuray Erdemli Ülküsel’den bilgi aldık.

BÜYÜK KARDEŞ BASKISI

Kardeşler arasındaki tartışma, rekabet ve kıskançlığın aile hayatının doğal bir parçası olduğunu belirten Pedogog Nuray Erdemli Ülküsel, ancak tartışmaların sıklıkları ve şiddeti arttığında ailelerin konuya daha dikkatli yaklaşmaya başlamaları gerektiğini söylüyor. Özellikle kardeşlerden birinin bu durumdan dolayı hayatı etkileniyor, fiziksel ya da psikolojik olarak yıpranıyorsa müdahale etmek gerekiyor. Genellikle büyük kardeşin küçük üzerinde hakimiyetinin sık rasdanan bir durum olduğunu belirten Ülküsel, bazen de küçük kardeşin büyüğün hayatını zorlaştırdığını ekliyorlar.

YAŞ FARKININ AZLIĞİ TARTIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR

Kardeşler arasındaki gerginlik daha çok yaş aralığı birbirine yakın olan çocuklarda ve aynı cinsiyete sahip kardeşler arasında daha sık görülen bir durum. Uzmanlar, anne babanın tartışmalarda taraf tutmasının rekabeti daha da artıracağını özellikle belirtiyor.

KIZLAR KIYAFET, ERKEKLER SPOR İÇİN TARTIŞIYOR


Cinsiyet rekabetin türünü etkileyen bir faktör olmakla birlikte yapılan araştırmalara göre kız çocukları daha çok kıyafet paylaşımı, erkekler ise fiziki güçlerinin ya da sportif yeteneklerinin üstünlüğü hakkında tartışıyorlar. Yanı sıra aile içinde sahip olunan geç yatma, dışarıda daha çok zaman geçirebilme, okul başarısı gibi konular da kardeşler arasında rekabet ya da gerginliklerin sebebi olabiliyor. Ancak uzmanlar kardeşlerin her konuda gerginlik yaşayabilecek potansiyele sahip olduklarının altını çiziyor. Üstelik sorunun sadece ergenlik çağıyla sınırlı kalmayıp, yaşam boyunca farklı alanlarda devam edeceğinin anne baba tarafından bilinmesi gerektiğini de ekliyorlar.

Ailehaber