Rusya'ya Kredi Notu Şoku!

Rusya'ya Kredi Notu Şoku!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya'nın BBB olan uzun vadeli kredi notunu "pozitiften" "durağana" çevirdi.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya'nın BBB olan uzun vadeli kredi notunu "pozitiften" "durağana" çevirdi. Fitch ülke kredi notları direktörü Charles Seville, Rusya'da siyasi belirsizliğin artması ve küresel ekonomide yaşanan sorunları gerekçe gösterdi. 

Rusya'nın kredi notunu BBB olarak teyit ettiği Eylül 2011 sonrasında ülkede yaşanan siyasi gelişmeleri anımsatan Seville, "Ülkenin kredi notunda iyileşme olasılığı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası üzerinde artan sermaye çıkışının büyük baskı oluşturduğu kaydedilen açıklamada, küresel ekonomide yeni bir krizin yaşanması durumunda Rusya'nın 2008'e göre Mali teşvikler açısından imkanlarının daha az olduğu eleştirisi getirildi.

Rusya'da 4 Aralık'ta yapılan Parlamento seçimlerinin ardından muhalefet sokak gösterilerine başlamış, on binlerce kişi Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in istifasını istemişti. 4 Mart seçimlerinde Putin'in Kremlin'e dönmemesini isteyen protestocular 4 Şubat'ta yeniden büyük bir miting planlıyor.

2000-2008'de ülke yönetiminde bulunan Putin'in Kremlin'e dönüşünü büyük bir olasılık olarak değerlendiren kuruluş, seçimlerden sonra beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan muhalif gösteri dalgalarına ülke yönetiminin nasıl bir cevap vereceğinin belirsiz olduğuna vurgu yapıldı.

Nakit çıkışı nedeni ile sürpriz bir yıl yaşanan Rusya'da 84 milyar Dolar yurt dışına kaçtı. 2010'da 34 milyar doların çıktığı ülkede, 2009'da 56,1 milyar Dolar ve 2008'de de kriz nedeni ile 133,7 milyar Dolar çıkmıştı. Nakit çıkışına gerekçe olarak da siyasi belirsizlik ve Rusya'da iş ortamında beklenen iyileşme ortamının oluşturulamaması gerekçe gösteriliyor.

haberler.com