Tarihî silueti bozan binalara geçit yok

Tarihî silueti bozan binalara geçit yok

İstanbul'da Tarihî Yarımada'nın silüetinin korunmasıyla ilgili 1/100 Binlik Çevre Düzeni İmar Planına eklenen düzenlemenin ardından ilçeler bazında maksimum yükseklik seviyeleri de belirlendi.

İstanbul'un silüetini etkileyeceği düşünülen 10 ilçede mahale mahalle belirlenen yüksekliklerden fazla inşaat yapılamayacak. Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma kapsamında Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'ndaki yapılar için deniz seviyesine göre maksimum bina yükseklikleri sınırlandı.

Mahalle mahalle yapılan tespitlerde ilçelerin yüksek mevkilerinde inşaat seviyeleri düşük tutulurken, çukur ve kot farkı düşük mevkilerde yüksek tutuldu. Ayrıca Bakırköy, Zeytinburnu gibi denize sınır ilçelerde inşaat yüksekliği 35 metre ile 70 metre arasında olacak. Buna karşın Tarihî Yarımada'ya uzak ve deniz seviyesinden yüksek ilçelerde, seviye 45 metre ile 135 metre arasında belirlendi.

Müdürlüğün teklifinde İstanbul'un özgün silüetini oluşturan alanlar ile silüeti etkileme potansiyeline sahip çeper alanlarda silüetteki değişimi kontrol etmek amacıyla imar planlarında verilen yapılaşma haklarının yeniden ele alınması gerektiği notu eklendi. Komisyon tarafından değerlendirilen teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nce aynen kabul edilerek, ilçe belediyeleri tarafından yapılacak uygulama planlarına da işlenmesi notu ilave edildi. Bu kapsamda 10 ilçede tespit edilen inşaat yüksekliklerinin üzerinde bina yapılamayacak. Ayrıca, mevcut imar planlarındaki imar artışları da yeni düzenlemeye göre sınırlandırılacak.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, İstanbul için önemli bir karar alındığını söyledi. Has Parti Meclis Üyesi Ahmet Sadıkoğlu ise "Bu raporu tüm meclis üyeleri saklasın. Çok güzel bir çalışma. İstanbul'da inşaat şirketleri Avrupa'nın en büyük binalarını yapmaya çalışıyordu. Raporla bu çalışmaların da önüne geçilmiş olacak." şeklinde konuştu. CHP Grubu adına konuşan Mehmet Yıldız ise "Tarihî Yarımada için yapılan bu çalışmanın İstanbul'un tamamı için de yapılmasını ümit ediyorum." dedi. Konuşmaların ardından rapor oybirliği ile kabul edildi.

Samanyolu Haber