ABD'de 'Ermeni tasarısı' protestosu

ABD'de 'Ermeni tasarısı' protestosu

ABD'nin New York kentinde Genç Türkler Derneği Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklif dolayısıyla Fransa'yı New York Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

ABD'nin New York kentinde Genç Türkler Derneği (Young Turks) ve Türk vatandaşları, Fransa Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklif dolayısıyla Fransa'yı New York Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Manhattan'da 5. Cadde ile 75. Sokak köşesinde bulunan Fransa'nın New York Başkonsolosluğu önüne ellerinde Türk bayrakları ve ''Fransa Utan, Sarkozy Utan'' yazılı pankartlarla gelen dernek temsilcileri ve Türk vatandaşları, 2 saat boyunca Fransa meclisinde kabul edilen Ermeni teklifi dolayısıyla Fransa'yı protesto ettiler.

Genç Türkler Derneği Başkanı Tulga Tekman, protesto sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak ABD'de 20 senedir Türklük mücadelesini yılmadan sürdürdükleri gibi Türkiye'nin haklı davalarını desteklediklerini, yanlış uygulamalara karşı anında tepki verdiklerini söyledi.

''Amacımız Türk toplumuna liderlik etmek, davalarının savunulması için Türk toplumunu harekete geçirmek,'' diye konuşan Tekman, şunları söyledi:

''Uluslararası arenada Türkiye'nin haklarını, icabında mahkemeye de götürülmesini istiyoruz. Olmayan bir soykırım yüzünden şu anda Avrupa'daki 5 milyon vatandaşımız kendi düşüncelerini belirtiyor diye hapishanelere atılamaz, haklarında dava açılamaz. Fransa'nın yaptığı öncelikle insanlık suçudur, insanların konuşma özgürlüğünü kısıtlamasıdır.''

Genç Türkler Derneği olarak New York'taki diğer Türk derneklerini de aralarında görmek istediklerini vurgulayan Tekman, şöyle konuştu:

''Avrupa'da Türkiyemizin, insanımızın aleyhine gelişen olaylara anında tepki vermek zorundayız. (Fransa'da) Sadece 40 kişiyle geçirilen bir yasa tasarısı bu. Tarihe bakarsak Fransa en büyük insanlık suçunu işleyerek Cezayir'de büyük bir katliam, soykırım yapmıştır. Normalde Fransa'nın Cezayir'deki soykırımının kınanması gerekirken bizim yapmadığımız bir suçtan dolayı yargılanmamıza, insanlarımızın suç altında bırakılmasına bizler izin veremeyiz.''

Tekman, Antep, Urfa ve Maraş'a ''Gazi, Şanlı ve Kahraman'' unvanlarının verildiğini dile getirerek, ''Fransızlar Türkiye'yi o zaman işgal ettiği zaman Ermeniler onlara yataklık etmişti. Ermeni çeteler Fransız kuvvetleriyle beraber oradaki Türkleri katletti. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş unvanları boşuna verilmemiştir.''

''Bizler burada elimizden geldiği kadar Türk insanını sokaklara dökmeye çalışıyoruz. (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy'nin yaptığı uluslararası politik oyunlara alet olmayacağız'' diye konuşan Tekman, Türkiye'de hükümetten Fransa'ya karşı daha büyük yaptırımlar uygulamasını beklediklerini ifade etti.

Tekman, ''Türkiye'de belediye başkanlarının, valilerin, milletvekillerinin Fransız arabaları kullanmalarını görmek istemiyoruz. Fransa'ya karşı uluslararası alanda, dünya üzerinde her türlü dengeyi lehimize kullanarak öteki ülkelerle işbirliği yaparak Fransızların köşeye sıkıştırılmasını, Fransa'nın Cezayir'de ve Anadolu'da yaptığı soykırımların dünya kamuoyuna duyurulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Tekman, söz konusu teklif Fransa senatosuna geldiği zaman yine protesto gösterisi düzenleyip düzenlemeyeceklerin sorulması üzerine ise, ''Senato'ya geldiği zaman yine Ocak sonunda daha büyük bir protesto gösterisi yapacağız. Genç Türkler olarak buradan tüm Türkiye'ye selamlarımızı yolluyoruz, insanlarımızın topyekün olarak Türkiye'de sokaklara dökülmesini istiyoruz. Türkiye'de protesto gösterisi yapılmadığı, Fransa'ya boykotlar yapılmadığı, sağlam yaptırımlar alınmadığı sürece ve topyekün hareket etmezsek her zaman yenilmeye mahkumuz. Susmayın tepkinizi belirtin, tepkisiz kalan etkisiz kalır'' dedi.

Derneğin ikinci başkanı Cenk Çoktosun da Fransa'nın Cezayir'de soykırım yaptığını, Türkiye'nin ise asla böyle bir şey yapmadığını ve 1915 olaylarına ilişkin Türk arşivlerinin açık olduğunu vurgulayarak ''Ne Mutlu Türküm diyene'' dedi.

Protesto gösterisi sırasında Genç Türkler ve Türk vatandaşları ''Fransa Utan'', ''Sarkozy Utan, Yaptığından Üzüleceksin'', ''Kanıt Olmadan Suç Olmaz'' gibi sloganlar attılar. New York polisinin da başından sonuna kadar izlediği ve kaldırımda barikat kurduğu protesto gösterisi yaklaşık 2 saat sonra olaysız sona erdi.

haber7