'Memur maaşı buna göre belirlenecek'

'Memur maaşı buna göre belirlenecek'

Memur maaşı kesinlikle Toplu sözleşmeye göre belirlenecek.

MEMUR MAAŞI KESİNLİKLE TOPLU SÖZLEŞMEYLE BELİRLENECEK

Memurun maaşı kesinlikle toplu sözleşmeyle belirlenecek. Biz Anayasa değişikliği yaptık ve milletin %58 ekseriyetiyle Anayasa kabul edilmiş. Ve Anayasada toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçtiğimizi biz paylaştık. O yüzden Toplu sözleşmeyle ilgili bir tereddüt oluşuyormuş gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu değil. Bir an önce yasa meclise geliyor yasa geçecek ayın 15'ini geçebilir çok sorun değil ama geriye dönük de memurlarımız o zamları alacaklar. Memurların ücret artışı kesinlikle masadaki pazarlıkta neticelenecek olan zamlardır.


KAZANILMIŞ HAKLARIN HİÇBİRİ ALINMAYACAK

Kıdem tazminatının fona aktarılması çalışması daha çok yeni olmasına rağmen, birçok endişeyi beraberinde getirdi. Birçok çalışan kıdem tazminatı hakkımda bir kesinti olur mu telaşında, endişelerde haklılık payı varmı?

 Kıdem tazminatı 40 yıldır Türkiye'de konuşuluyor. Kıdem Tazminatını kaldırdığımız yok. Bu Yanlış. Ama fona dönüştülmesindeki amacın birincisi işverenlerimiz için yıllar sonra ciddi bir yük oluşturuyor kıdem tazminatı. Çünkü işverenlerimiz her yıl bunu bir kenara koyup bu işçinin hakkı dolayısıyla bu ayrı bir bölümde değerlendirilmeli anlayışında değiller genelde. Kıdem tazminatı işçilerimizin tümünü kapsayan bir uygulama değil. Ancak büyük firmalar ve kamuda çalışanlarla ilgili %8-9'larla ilgili işçi kesimini mutlu eden bir uygulama. Ama bunun dışında %92'lik bir işçi çalışan kesim var. İşte taşeron, alt işverende çalışanlar bunlar kıdem tazminatından yoksun. Böyle bir uygulamayı sürdürmek doğru değil. O halde ne yapmamız gerekiyor? Bunun hem yaygınlaşıp bütün işçileri, çalışanları kapsaması gerekiyor hem de buradaki belirlenecek rakam istihdamın önünde sorun teşkil etmemeli. İstihdamı arttırmalı çünkü işsizimiz var, onlara iş vereceğiz, o halde işveren için bir sorun değil. Aylık ödemelerle sorun olmaktan çıkmalı, işçimizin de tümünü kapsamalı. Kıdem tazminatı fonu dediğimiz bu. Elinizdeki kazanılmış hakların hiçbiri alınmayacak. Bu kadar net. Önümüzdeki günlerde bunun için toplantılara başlıyoruz. Bu toplantılar taşeron işçilerin haklarını da barındıran bir zincir halinde olacak. Ama bu oran ne olacak, aylık ne kadar işçinin hesabına prim yatacak, bu fon nasıl bir güvence altında olacak bunları o toplantıda birlikte işçi ve işverenlerle kararlaştıracağız.

Samanyoluhaber