Cennet meyvesinin tüketimi ve ihracatında artış

Cennet meyvesinin tüketimi ve ihracatında artış

Cennet meyvesi olarak bilinen narın tüketimi ve ihracatı arttı.

Türkiye'de nar üretimi 5 yılda 50 bin tondan 400 bin tona yükseldi..

İçerdiği antioksidanlar sayesinde "doğal antibiyotik" olarak lanse edilen nar meyvesi 5 yıl öncesine kadar sektörel istatistiklere girmezken, sanayide en fazla işlenen meyve konumuna geldi. Şehir merkezindeki büfelerde meyve suyuna dönüşen nar miktarı 11 kat arttı. 2011 yılında kentteki büfelerde yaklaşık 5 milyon litre nar suyu tüketildiği tahmin edilirken, narda artan üretim iç pazardaki toptan fiyatlara etki etmedi. Narın faydalarının hemen hemen her gün tekrarlanması, kiloyu 4 lirada sabit tuttu.

Bir bardak nar suyu 2 liradan satılırken, fiyatlar en çok üretici, tüccar ve satıcıyı sevindirdi. Sadece Adana'da ve Mersin'in Tarsus ilçesinde yıllık 200 bin ton civarında nar üretildiği öğrenilirken, narın çiçeklenme dönemindeki zamansız yağışlar ve fırtınanın çiçeklerin meyveye dönüşmesini engellediği ancak buna rağmen önemli ölçüde rekolte düşüklüğü yaşanmadığı belirtildi.

Dar gelirli vatandaş için lüks sınıfına giren narın faydaları dikkat çekiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar pek çok derdin devası. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Narın bilinen bazı faydaları ise şöyle:

"Tansiyonu düzenler. Kalbi korur, düzenli çalışmasına destek olur. Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır. Enerji verir, yorgunluğu giderir. İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Kolesterol ve kan şekerini regüle eder, artmasını engeller. Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar. İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar. Cilde olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır."

Haber7