Kadına şiddet, Allah’a saygısızlıktır

Kadına şiddet, Allah’a saygısızlıktır

Kadına el kaldırmak Allah’ın emanetine saygısızlık yapmaktır

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İlahiyat Fakültesi Hadis Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cemal Ağırman, ‘’Kadına el kaldırmak Allah’ın emanetine saygısızlık yapmaktır.
Dolayısıyla Allah’a karşı saygısızlık yapmaktır. Hiçbir zaman erkekliğin şerefine de uyan bir davranış değildir’’ dedi.

Prof. Dr. Ağırman, İslâm’da şiddetin yerinin olmadığını, kadına bir şiddet uygulanıyorsa hiçbir zaman İslâm’a mal edilemeyeceğini söyledi. Hazreti Peygamber’in (asm) kadından, eşler arasındaki ilişkilerden bahsederken, ‘’Sizin en hayırlınız, eşlerine karşı en hayırlı olanınızdır’’ buyurarak eşlere karşı son derece nazik davranılması gerektiğini ifade ettiğini bildiren Prof. Dr. Ağırman, kadının her şeyden önce bir anne, kız evlât, eş veya kız kardeş konumunda olduğunu aktardı.

Hiçbir konumunun kadına şiddet uygulamaya müsait olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ağırman, şöyle konuştu: “Anne olarak ele aldığımızda kadın son derece saygın ve hürmetkardır. Kur’ân-ı Kerim’de Allah ona ‘öf’ bile demeyi yasaklamaktadır. ‘Öf’ ifadesi aslında karşı tarafa iletilecek isteksizliğin, hoşnutsuzluğun en alt birimidir. Eş olarak ele aldığımızda bir defa kadın erkeğe bir emanettir. Kadına el kaldırmak Allah’ın emanetine saygısızlık yapmaktır. Dolayısıyla Allah’a karşı saygısızlık yapmaktır. Hiçbir zaman erkekliğin şerefine de uyan bir durum değildir. Dolayısıyla kadını hangi konumda ele alırsak alalım, son derece saygın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bütün bunlara baktığımızda İslâm’da şiddetin, hele de kadına şiddetin asla yer almadığını görmekteyiz.’’ Evinin ve ailesinin geçimini sağlamakla yükümlü olması ve dışarıda daha ağır işlerde çalışması dolayısıyla Allah’ın erkeği fiziken daha güçlü yarattığını belirten Prof. Dr. Ağırman, ‘’Ama insanoğlu her nedense bu gücünü maalesef şiddete kanalize edebilmektedir. Bu da son derece vahiyden uzak, yaratılıştan uzak bir tutumdur. İslâm’ın asla şiddete yer vermediğini, şiddete prim vermediğini, İslâmda şiddetin yerinin olmadığını açıkça görebiliriz’’ dedi.

EVLÂTLAR, ANNE BABASINA HİZMET ETMELİ

Ailenin saygın bir kurum olduğunu belirten Prof. Dr. Ağırman, aile ilişkilerine son derece önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, öncelikle evlât olarak anne ve babaya karşı iyilik yapmada, saygı göstermede ve her bireyin haklarına riayet etmede aile ilişkilerinin öneminin görüldüğünü söyledi. Anne babaya hizmet etmenin ve onlara karşı saygılı davranmanın cenneti kazanmak için son derece uygun ve kolay bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Ağırman, anne ve babaya hizmetin, evlâdın cennete gitmesine vesile olan bir araç, bir fırsat olduğunu kaydetti. Anne ve babalara da, çocuğunun iyi bir eğitim alması, çok iyi bir şekilde yetiştirilmesi konusunda önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Ağırman, evlât sahibi olmanın hem bir nimet, hem de bir külfet olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.