Semazenler dünyayı geziyor

Semazenler dünyayı geziyor

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri, ABD'den Hindistan'a, Lüksemburg'dan Pakistan'a kadar dünyanın dört bir yanında sema programı icra ediyor.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sanat Yönetmeni Yusuf Kaya, yaptığı açıklamada, Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri nedeniyle Konya'ya çok yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Hafta dolayısıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde günde 2 kez sema ayini icra ettiklerini dile getiren Kaya, topluluğun 20 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü ve semaya ilginin giderek artığını belirtti.

Konya'da Mevlana Kültür Merkezi'nde son 2-3 yıldır her hafta sonu geleneksel hale getirdikleri sema programlarına Konya'dan ve diğer illerden yoğun talep olduğunu bildiren Kaya, olumlu eleştiriler aldıklarını vurguladı.

Kaya, Konya dışında yurtiçi ve yurtdışında da sema ayini icra ettiklerini, yurtdışında yılda ortalama 15-20 sema programı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Yurtdışı programlarımız ağırlıklı Avrupa ülkelerinde oluyor. Lüksemburg, Fransa, Almanya, ABD, Pakistan, Hindistan ve Kazakistan'ın yanı sıra çok sayıda ülkede sema programları gerçekleştiriyoruz. Gittiğimiz ülkelerde birden fazla program yapıyoruz. Yıl içerisinde yurt dışında yaklaşık 100 civarında sema ayini icra ettik. Yine Ardahan'dan Edirne'ye bir çok ilimizde sema programı yaptık. Özellikle Ramazan ayında yoğunluk oluşuyor. Bir günde iki sema ayini icra ettiğimiz programlar oluyor. Bir semazenimiz yılda 300-350 sema icra ediyor. Bir sema, icra edilen ayini şerifin uzunluğuna göre 45 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Bunun 30 dakikası sema ile geçiyor. Bir arkadaşımızın her gün sema yaptığını düşünürsek, yılda ömrünün bin dakikası semada geçiyor. Yine sema programı olmadığında Konya'da repertuvar çalışmalarımız oluyor. Çok yoğun şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Hazreti Mevlana'yı ve ülkemizi tanıtmak gibi bir misyonumuz olduğuna inanıyoruz. Bu misyon bize güç veriyor.''

-''İlgi artarak devam ediyor''-

Yurtdışı sema gösterilerinde Mevlana'ya yoğun bir ilgi olduğunu gözlemlediklerini vurgulayan Kaya, ''Hazreti Mevlana'ya artan bir iltifat var. İnsanlar Hazreti Mevlana'yı tanımaya çalışıyorlar. İlgi çok fazla. Programlarımızdan sonra görüştüğümüz insanlardan gelen tepkiler ve sorular Mevlana'nın tanındığını gösteriyor'' diye konuştu.

Kaya, UNESCO'nun 2007 yılını ''Mevlana Yılı'' olarak ilan etmesinin de yurt dışında Mevlana'nın bilinirliğini önemli ölçüde artırdığına dikkati çekti.

Sema programlarında Mevlana dostlarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Kaya, topluluğun 40-45 kişiden oluştuğunu, bütün taleplere cevap vermeye çalıştıklarını, 2012 yılında da yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sema ayini icra edeceklerini sözlerine ekledi.

Zaman