Saniyede 1 trilyon FPS!

Saniyede 1 trilyon FPS!

Bilgisayarınız ya da dev ekran TV'nizin başına kurulmuş filmleri izlerken saniyede 24 ila 30 arasında kare görürsünüz. Bir trilyona ne dersiniz?

Üst seviye HDTV sistemlerde bu sayı saniyede 60 kareye kadar çıkar. BBC Research'ün test ettiği bir sistem ile şu anda saniyede 300 kareye ulaşılabiliyor. Tüm bu çalışmalarla adeta dalga geçen MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacıları saniyede tam 1 trilyon kare gösteren bir görüntü sistemi geliştirdi. MITnews'in son sayısında yayınlanan sistemi geliştiren ekibin üyelerinden Andreas Velten sistemi "Gezegende bu kadar hızlı ikinci bir kamera yok" sözleriyle tanıtıyor. 

Bu sistemin üretilmesinde ışık hızı ve elektrik alan etkileşiminden yararlanılmış. Elektriğin fotonları harekete geçirerek görüntü elde edilmesinin sağlandığı sistemde ışığın yolculuğu birkaç nanosaniye sürerken, görüntü üretilmesi için gereken harmanlama işlemi ise bir saate yakın bir zaman alıyor. Kuantum araştırmaları alanında yoğunlaşan Bawendi'nin finanse ettiği araştırmada geliştirilen sistemin maliyeti 250 bin dolar.

ComputerWorld