Bedelli’de süre başladı

Bedelli’de süre başladı

Cumhurbaşkanı Gül’ün, dün bedelli askerlik yasasını onaylamasıyla 6 aylık başvuru süresi başladı.

31 Aralık 2011 tarihi de dahil 30 yaşından gün alanlar 30 bin TL karşılığı kışlaya gitmeden tezkere alacak. Bedel tek seferde ya da yarısı başvuruda, kalanı 6 ay içinde ödenebilecek. Yurtdışında en az 3 yıl çalışmış olanlar ise 10 bin Euro karşılığında askerlik yapmış sayılacaklar.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 30 yaşındakilere 30 bin TL karşılığında hiç kışlaya uğramadan tezkere alma olanağı sağlayan bedelli askerlik yasasını dün onayladı. Yurtdışında çalışan gurbetçiler de 10 bin Euro karşılığında yine 21 günlük temel askerlik hizmetini yapmadan tezkere alacaklar.

Son tarih 31 Aralık

Bedelli askerlikten 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün alanlar 6 ay içinde başvurmaları koşuluyla yararlanacaklar. 30 bin TL’lik bedel tek seferde ya da yarısı başvuru sırasında, kalanı 6 ay içinde ödenebilecek. Bedelli parası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nda açılacak özel hesaba yatırılacak. Özel hesapta toplanan paralar şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıkları dahil TSK’ya mensup vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak.

Gurbetçiye 10 bin Euro

Yasayla işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ve sanat sahibi olarak yurt dışında oturma ve çalışma iznine sahip olanlar en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmaları koşuluyla 10 bin Euro karşılığında askerlik hizmetlerini yapmış sayılacaklar. 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemelerini yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar da 7 bin 668 Euro yerine 10 bin Euro ödeyerek yine 21 gün askerlik yapmadan bu hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Çürük raporu olana da

Bu yasadan önce, haklarında askerliğe elverişli olmadıkları yönünde verilen kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da 6 ay içinde başvurmaları halinde yaş sınırı aranmaksızın bu düzenlemeden yararlanacak. Yasadan yararlanacaklar hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar da sona erdirilecek.

Konsolosluğa müracaat

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, belirtilen yararlanma şartlarını taşıdıklarını ve bu kanunla değiştirilmeden önceki miktarları süresi içinde ödediklerini konsolosluklara müracaatla belgelendirenler, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu kişiler hakkında da askerlik hizmetini yerine getirmedikleri için idari ve adli soruşturma ile kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.

10 bin değil 5 bin Euro

Kulislerde, Gül’ün yasayı onaylamak için 14 gün beklemesinin altında da bedelli askerliğini 10 bin yerine 5 bin Euro’luk eski rakam üzerinden vermek isteyen gurbetçilerin konsolosluklara akın etmesinin yattığı belirtildi. Gül’ün bu yığılmalar nedeniyle yasanın onayını geciktirdiği belirtilirken, düne kadar konsolosluklara başvuru yapan gurbetçiler bedelliden 5 bin Euro ödeyerek yararlanma hakkını elde etmiş oldu.

Hürriyet