Müteahhitlere yönelik yeni yol haritası

Müteahhitlere yönelik yeni yol haritası

Van depreminin ardından seferberlik ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müteahhitlere yönelik yeni yol haritası netleşti.

Ercan Baysal

Yılbaşından itibaren kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edene büyük cezalar geliyor.
Can ve mal güvenliğini tehdit eden müteahhitler 10 yıl çivi bile çakamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "1 Ocak 2012 tarihinden itibaren artık biz müteahhitlere sicil vermeye başlayacağız. Bu sicil çerçevesinde bu iş yürüyecek. Defosu olan müteahhitler artık iş alamayacak." diyerek açıkladığı yeni düzenleme ile 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat müteahhitleri kayıt altına alınacak. Yetki belgesi numarası olmayan yapı müteahhidi, bundan sonra yapı ruhsatı alamayacak. Yapı müteahhidine ilişkin olarak gerçekleştirilen tüm idari işlemler Yapı Müteahhitleri Bilişim Sistemi (YAMBİS) üzerinden otomatik olarak kayıtlandırılacak.

İmar Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında, kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetleri, aldıkları cezalar doğrultusunda durdurulabilecek. Bu kapsamda kanun ve anılan yönetmelik hükümlerine göre yapım işinin ruhsata ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilmesinin yanı sıra verilen süre içerisinde aykırılığın giderilmemesi halinde beş yıllık iş yapamama cezası verilecek. Yapım işinde ruhsat eki etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde on yıl, bakanlıkça olumsuz kayıt değerlendirmesi yapılan hallerde ise bir yıl süre ile yetki belgesi numaraları iptal edilecek. Yapı ruhsatının düzenleniş tarihinden yapı kullanma izni belgesinin veriliş tarihine kadar; kanunun 42. maddesine göre üç defa idarî para cezası alması halinde yapı müteahhidinin kaydı bakanlıkça olumsuz kabul edilecek.

Yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarını ödememesi ve kanunlarla verilen diğer sorumluluklarını yerine getirmemesi hallerinde, yetki belgesi numarası bir yıldan az olmamak üzere bakanlıkça iptal edilecek ve sorumluluklarını yerine getirinceye kadar verilmeyecek.

Zaman