Askere alma işlemleri sanal ortama taşınıyor

Askere alma işlemleri sanal ortama taşınıyor

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerlik çağına gelen gençlerin yaptırdığı ilk yoklama ile terhis olduktan sonra her yıl tekrarlanan yedeklik yoklaması uygulamalarının kaldırılacağını açıkladı.

Yılmaz, küçük il ve ilçelerde çok az başvuru yapılan askerlik şubelerinin de kapatılacağını bildirdi. Halen Türkiye genelinde 956 adet askerlik şubesi bulunuyor.
Profesyonel orduya geçiş ve bedelli askerlik düzenlemesinin ardından askere alma sisteminde de köklü değişikliklere gidiliyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, küçük il ve ilçelerde çok az sayıda kişinin başvuru yaptığı askerlik şubelerinin kapatılacağını açıkladı. Bakan Yılmaz, askerlik şubelerine giderek yaptırılan ilk yoklama ve yedeklik yoklaması uygulamalarının da kaldırılacağını, bu işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirileceğini aktardı. Türkiye'de halen Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığı'na bağlı 956 askerlik şubesi bulunuyor.

İsmet Yılmaz, önceki akşam bütçe görüşmelerinin sürdüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) milletvekillerinin sorularını cevapladı. Askerlik şubeleri ile ilgili bir soru üzerine Yılmaz, askere alma işlemlerini kolaylaştırmak istediklerini söyledi. Bakan Yılmaz şöyle devam etti: "Yedeklik yoklamasını, ilk yoklamayı ve askerlik meclisini (şubesi) kaldıracağız. Şu anda sadece günde iki kişinin geldiği askerlik şubelerimiz var. Yıllık 700'ün altında gelenler var. Mesafe de 45 dakikadan az ise ki zaten internet üzerinden yapılacak, o zaman bu askerlik şubelerini açık tutmanın bir faydası olmadığını düşünüyorum. Artık nüfus göçüyor, büyük illere geliyor. Nüfusu düşük olan ve göç veren illerdeki askerlik şubelerine ihtiyacın azaldığı görülmüştür."

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, '6191 sayılı yasa ile 12 Mart döneminde ordudan atılanların bu yasa çerçevesinde dönmesi mümkün değil mi?' sorusuna ise, "Yasanın maddesi çok açık, 'Yargı yolu kapatılan işlemler suretiyle askeriyeden ilişiği kesilmiş olan kimseler hakkında uygulanır.' diyor. Yargı yolu kapalı değildi. O zaman şununla geliyorlar bizim karşımıza: 'Yargı yolu kapalı değildi ama o zamanki yargı da yargı değildi.' diyorlar. Ancak yasada böyle yazmaz." cevabını verdi. Yılmaz, füze kalkanı ile ilgili sözleşmenin ABD ile yapıldığını, ancak sözleşmenin içindeki maddede bunun NATO'ya devrine ilişkin hükümler de olduğunu söyledi.

İsmet Yılmaz, "Bunun benzeri 2010 yılında İsrail'de kullanıldı. Dolayısıyla radarın NATO'nun amaçları doğrultusunda kullanılacağı yolunda hiçbir şüphemiz yoktur. Kaldı ki sözleşmedeki maddelere aykırı bir uygulamaya geçilmesi halinde bu sözleşmeyi iptal edebilme hakkımız da var. Radar, NATO ülkeleri dışında bir başka ülkenin savunması için kullanılırsa, sözleşmeyi iptal edebilme hakkımız var." açıklamasında bulundu.

Zaman