İstiklal Marşı şairinin bilinmeyen yönleri

İstiklal Marşı şairinin bilinmeyen yönleri

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve bilinmeyen yönlerini anlatan 'Bilinmeyen Yönleriyle İslam ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy' adlı kitap ikinci baskısını yaptı.

Araştırmacı-yazar Mehmet Emin Gerger’in Gerger Yayınları tarafından yayınlanan “Bilinmeyen Yönleriyle İslam ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy”adlı kitabı şair hakkında önemli bilgi ve belgeler içeriyor. 

2011 M.Akif Ersoy Yılı” münasebetiyle hazırlanan 379 sayfalık eserde, Mehmet Aikif Ersoy’un hayatı, kişiliği, sanatı ve mücadelesine yer verildikten sonra İstiklal Marşı ve İstiklal Marşı’nın kabulü konu ediliyor. Ersoy’un şiirlerinden seçmelerin yer aldığı kitapta ayrıca Ersoy’a yazılan şiirlere de yer veriliyor.

Kitabın son bölümünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve edebiyatçıların Mehmet Akif Ersoy hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Kitapta son olarak Ersoy’un albümünden fotoğraflar bulunuyor.

Gerger, Yrd.Doç. Dr. Ramazan Topdemir’le birlikte yazdıkları kitabın önsözünde şunları söylüyor:

“Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem,

Gelenin keyfi için, geçmişe kalkıp sövemem!

Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam,

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim.

Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım,

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!”

“Kimdi Mehmed Akif?.. Yaşadığı çağ ve ülkenin zorlukları nelerdi? O, büyük bir meşakkat, çile ve savaş ortamında nasıl bir hayat sürdü?.. Nelere, nasıl, niçin göğüs gerdi?.. Kimlerle, hangi şartlarda ve nasıl, neyin mücadelesini verdi?.. Oynadığı rol, taşıdığı “misyon” neydi?.. Ne yapmak istiyordu?.. Neden kolayı değil de zoru tercih etmişti?.. Neden uzlette karar kılıp bir köşeye çekilmemişti de din, vatan ve millet düşmanlarına karşı durup-dinlenmeden mücadele ediyor, cihad ediyordu?.. Daha da önemlisi Akif i “İstiklâl Marşı” ve “Safahat”ın şairi yapan; nasıl bir ta’lim ve terbiyeydi?..”

haber7