'Bu proje PKK'yı bitirir'

'Bu proje PKK'yı bitirir'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin 3 önemli sorununu terör, cari açık ve kentsel dönüşüm olarak sıraladı.

Bayraktar, TBMM kulisindeki sohbetinde, “gettolaşmanın” ve göç ile oluşan gecekondulaşmanın, terör sorununu beslediğini savunarak şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm sorununu çözersek, Güneydoğu sorunu da çözülmüş olur. Çünkü, belli insanlar gettolaşarak belli yerlerde oturuyor. Birbirlerinden etkileniyorlar. Bunları gecekondudan kurtarıp apartmana taşırsak PKK ile de ilişkisi kesilir. Diğer vatandaşlarla ilişkiye girerlerse, okuldu, komşuluktu, normal hayata karışırlarsa sorun da çözülür. Güneydoğu’da yaptığımız TOKİ konutlarında bunu yakından gördük. Dünyada birçok ülke sorununu böyle çözdü. Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde kriminal olaylar hep bu tür gettolardan çıkıyor. Sorunu çözmek için bütçe ayırmak gerekiyor, bu 2 ülke bu sorunu henüz çözemedi. Ama İspanya ve Güney Kore sorunu çözdü. Çok para gerekiyor ama ilk etapta 5-6 milyar lira olursa bu işe başlarız. Sivil toplum örgütlerinden, siyasi partilere kadar herkesin kentsel dönüşüm projelerine destek vermesi lazım. Bizim önümüzü kesmeye çalışanlara izin verilmemesi lazım.

Deprem önceliği

Türkiye’de 19.5 milyon konut stoku var. Bunun yarıya yakınının ıslaha ihtiyacı var. Hepsini bir anda yapamayız, öncelikli olarak deprem riski olan yerlerden başlayacağız. Taslak şu anda Başbakanlık’ta, bütçeden sonra Meclis gündemine getirmeyi planlıyoruz.”

Samanyoluhaber