Turp 5 bin kişiye istihdam sağlıyor

Turp 5 bin kişiye istihdam sağlıyor

Her yıl ortalama 30 bin dekarda üretilen turp hasadında çalışanlar yevmiye 25 lira, üreticiler de 20 kiloluk torbalardan 8 lira kazanıyor

-Yörede ''kırmızı altın'' olarak nitelendirilen ve Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki turp üretimi her yıl 4 ay süren hasat döneminde çoğunluğu kadınların oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyor
 
Yörede ''kırmızı altın'' olarak nitelendirilen ve Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki turp üretimi her yıl 4 ay süren hasat döneminde çoğunluğu kadınların oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyor.
 
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı ilçede bu yıl hasadın mutlu başladığını söyledi.
 
Her yıl ortalama 30 bin dekarda ekimi yapılan ve dönüme 4 ton verim alınan turp üretiminin ilk aşamasının Eylülde, hasadın ise Aralıkta başladığını belirten İspir, ürünün yörede önemli bir istihdam kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
 
İspir, gelecek yıl Mart sonuna kadar sürecek olan turp hasadında çoğunluğu kadın yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlandığını ve kişi başı 25 lira yevmiye ödendiğini kaydetti.
 
Sezon başında Türkiye turp ihtiyacının yüzde 100'üne yakın bölümünün yöreden karşılandığını anlatan İspir, şöyle konuştu:
 
''Yörede 'kırmızı altın' olarak nitelendirilen turp, üreticisine de bu yıl 20 kiloluk torbaların 8 liraya satılmasıyla iyi kazandırıyor. Geçen sezon bu rakam 6 lira civarındaydı. İlçe ve yöre ekonomisi için çok önemli olan turp tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, akşam saatlerine kadar sürüyor. İşçiler tarafından tarladan kol gücüyle yapılan turp hasadı, ilçe merkezinden akan Savrun Çayı üzerinde sürüyor. Çay üzerine kurulan havuzlara getirilen ürün, akarsuda topraklarından arındırılarak paketleniyor. Turp hem yöre insanı, hem de tüccarın, hem de nakliyecinin önemli geçim kaynağını oluşturuyor.''
 
-Sezona iyi başladılar-
 
Kadirli'de 30 yıldan bu yana turp üreticiliği yapan ve eski ''Turp Ağası'' olan Soner Topalhan, diğer yıllara göre bu yıl sezona iyi başladıklarını söyledi.
 
Bu sezon da 200 işçi çalıştırdığını belirten Topalhan, ekiminden hasat sonuna kadar turp sektöründe 40 ile 50 milyon TL ilçe ekonomisine katkı sağlandığını ifade etti.
 
Topalhan, ''Kış aylarında tarım sektöründe bu denli istihdam sağlanması bizi ülke ekonomisi adına sevindiriyor. Turp adeta Kadirli'nin bacasız fabrikası gibi. Bu üretim sayesinde birçok eve ekmek giriyor'' diye konuştu.
 
-Faydaları-
 
Kadirli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser de, turpun vitamin yönünden çok zengin olduğunu söyledi.
 
Turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini bildiren Özeser, şunları söyledi:
 
''Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidi bulunuyor. Türkiye genelinde bilinen 10 türünden Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi Kadirli'de yetiştiriliyor. Birçok faydası bulunan turpu özellikle kırmızısını sofranızdan eksik etmeyin.''

Rotahaber