‘İslam Avrupa’nın bir parçası’

‘İslam Avrupa’nın bir parçası’

E. İhsanoğlu: İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Bonn’da Afganistan Konferansı’na katıldıktan sonra Berlin’de yaptığı basın toplantısında İslam’ın Avrupa’nın bir parçası olduğunu söyledi

Almanya’nın Bonn kentinde yapılan Afganistan Konferansı’na katılan İslam İşbirliği Konferansı Genel sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Berlin’de yaptığı basın toplantısında, İslam’ın Avrupa’nın bir parçası olduğunu, Avrupa’da giderek artan İslam düşmanlığına karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

İhsanoğlu, Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un, ‘İslam Avrupa’nın bir parçasıdır’ görüşünü hem takdirle karşıladıklarını hem de aynı şekilde düşündüklerini belirterek, İslam’ın Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğunu vurguladı. Avrupa medeniyetinde, Avrupa’nın tarihi gelişiminde İslam biliminin, felsefesinin, kültürünün de katkısı olduğunu ifade eden İhsanoğlu, bunu zaten bilimcilerin dile getirdiğini, fakat politik çevreler tarafından da kabullenilmesinin, altının çizilmesinin takdire şayan olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin soruların cevaplayan Ekmeleddin İhsanoğlu, teşkilat bünyesinde İslamofobya izleme merkezi oluşturduklarını, İslam düşmanlığı ile mücadele etmek için günlük, aylık ve yıllık raporlar yayınladıklarını bildirdi.

İhsanoğlu, Almanya ziyaretinde Bonn'da da temaslarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşmede Afganistan’da iç barışın yeniden sağlanması ve ülkedeki köktendinciliğin giderilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Afganistan’da hedeflerinin ‘ılımlılık ve modernleşme’ olduğunu belirten İhsanoğlu, bu kavramların ülkede yayılmasını sağlamak için İslam âlimleri ve bilimcilerin katılacağı uluslararası bir konferans düzenlemeyi planladıklarını kaydetti. Westerwelle ile Ortadoğudaki gelişmeler hakkında da görüştüklerini belirten İhsanoğlu, ayrıca Teşkilat ile Almanya arasındaki işbirliğinin artırılmasında mutabık kaldıklarını söyledi.

Dünya Bülteni