Kerimov, Nurcu gençlere işkence yapıyor!

Kerimov, Nurcu gençlere işkence yapıyor!

Salih, Özbekistan'da 100’den fazla Özbek gencinin 'Nurcu' damgasıyla zindanlarda işkence gördüğünü söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Özbekistan'da dindarlara ve özellikle de Nur talebelerine yönelik hapis ve baskı rejimi güden Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un yaptıkları bir kez daha dile geitirildi. Özbekistan Halk Hareketinin lideri Muhammed Salih, Özbekistan'da 100’den fazla Özbek gencinin 'Nurcu' damgasıyla zindanlarda işkence gördüğünü söyledi.

Yeni Akit'ten Faruk Köse'ye konuşan Salih, Türk işadamları ve Türk liselerinde okuyan Özbek gençlerin Kerimov’un despotizminden nasibini aldığını ve almaya devam ettiğini söyledi. Salih, "Bugün 100’den fazla Özbek genci 'Nurcu' damgasıyla  Kerimov’un zindanlarında işkence görmektedir. Onların suçu, iddia ettikleri gibi radikal İslamcı olmaları değil, Gülen mekteplerinde okumuş olmalarıdır" şeklinde konuştu.

TÜRK SENDROMU YENİ DEĞİL

Kerimov’un Türk sendromunun yeni olmadığına dikkat çeken Salih, "Kerimov  bağımsızlığına kavuşan Özbekistan’ın başına geldiğinden beri Türkiye ile yıldızı barışmadı. O, 1994 yılında ani bir kararla Türkiye’de okuyan 2 bin 300 Özbek talebesini geri çekmişti. Gözlemciler bu çılgın kararın nedeninin, talabelerin Türkiye’de bulunan Özbek muhalefeti liderlerine destek vermesinden kaynaklandığını yazmışlardı. Bunun üzerine Türk hükümeti, Özbekistan’la ilişkilerini iyileştirmek maksadıyla Özbek muhalif liderlerini Türkiye’den Avrupa’ya gönderdi. Bu liderlerden biri de bendim. Ocak ayında Özbekistan Gizli Servisi MHH (Milli Havfsizlik Hizmeti)’nin yayın organı olan ünlü “Uzmetronom” internet sitesi, (18.01.2001) şöyle yazıyor: '18  Ocak’ta Taşkent’te Ulugbek namındaki uluslararası okul kapatıldı. Bu okul, 1995 yılında Türkiye devleti tarafından, Özbek gençlerine en yüksek seviyede, Batı standartlarına uygun talim vermek bahanesiyle tesis edilmişti.' Ama bu okulu tamamlayan gençlerin birçoğunun bugün Avrupa’nın en iyi üniversitelerinde doktora yapıp, yüksek maaşlı iş yerlerinde çalıştığını Uzmetronom yazmıyor" dedi.

KERİMOV, SADDAM VE KADDAFİ GİBİ

Kerimov'un ideolojik ve ruhi yapısını da anlatan Muhammed Salih, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kerimov, klasik tipte bir diktatör. Saddam gibi, Kaddafi gibi, ama onlardan farklı yanları da var tabiî ki. Kerimov 1989’da komünistlerin Özbekistan Komünist Partisi’nin baş katibiydi. O zamanlarına bakarsak, normal bir komünistti. Fazla bir özelliğini, özel bir yeteneğini ya da karakter özelliğini ben size gösteremem. Ancak, bağımsızlık, bu sıradan komünisti diktatöre çevirdi."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.