Otomotiv üretimi rekor kıracak

Otomotiv üretimi rekor kıracak

Geçen hafta açıklanan ÖTV zamlarıyla sarsılan otomotiv sektörü, yılın ilk 9 ayında sergilediği performansın etkisiyle yıl sonunda 1,2 milyon adetle en iyi üretim rakamına erişecek.

En son üretim rekoru 1 milyon 147 bin adetle 2008 yılında kırılmıştı. İhracat ise Avrupa Birliği ülkelerindeki daralmanın etkisiyle üç sene önceki rekorun gerisinde kalacak.
Türk otomotiv sanayii üretim ve satışta rekor kırmaya hazırlanıyor. Geçen hafta açıklanan ÖTV zamlarına rağmen yılın ilk 9 ayındaki performans morallerin bozulmasını önlüyor. 1,2 milyon adetlik üretime ulaşması ve 20 milyar dolarlık ihracata imza atması beklenen otomotiv sektörü 850 bine ulaşması hedeflenen iç pazarla da bir başka rekora ulaşacak. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, bu yıl tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşacaklarını belirterek, "9 aylık toplam üretim yüzde 13 artışla 883 bin 751 adet olarak gerçekleşti. Üretim geçen yıl 1 milyon 94 bin adette kalmıştı. Bir aksilik olmazsa 2008'deki 1 milyon 147 bin adetlik rekoru kırmış olacağız." dedi.

Otomotiv üretiminde rekorun iç pazar sayesinde kırılacağını ifade eden Önen, Avrupa pazarlarının iyi gitmediğini söyledi. "En büyük korkumuz 2012 yılı. Avrupa Birliği ülkelerindeki daralma daha fazla hissedilecek. İç pazardaki canlılık yavaşladı. Fabrikalardaki üretim artışı, Türkiye'deki satışlardan kaynaklanıyor." diyen Kudret Önen, ÖTV zamları ile birlikte gelecek yıl özellikle hafif ticari araç talebinin azalacağını, bunun da sanayiyi etkileyeceğini ifade etti. İhracatın bu yıl sonu 850 bin adet seviyesinde gerçekleşeceğini ve 20 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayacaklarını belirten Önen, "2008'deki 911 bin araçlık ve 22 milyar dolarlık rekorun gerisinde kalırız." diye konuştu.

Koç Holding'in 1954'ten bu yana faaliyette olan ve geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende 600 bininci traktörünü bantlardan indiren Türk Traktör şirketi, sessiz sedasız büyüyor. İç pazar ve ihracata ürün yetiştiremeyen Türk Traktör, çareyi kardeş şirketin fabrikasında buldu. Koç Holding Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, müşterilerin traktör ihtiyacını karşılayabilmek için savunma sanayii için zırhlı araçlar, otobüs, minibüs üreten Otokar'ın tesisini kullandıklarını söyledi. Önen, "Ankara'daki fabrikamızın yıllık üretim kapasitesi 35 bin adet. Ancak bu yıl yetmedi. Otokar'ın bünyesine dahil olan ve 2007 yılında kapanan Adapazarı'ndaki Otoyol fabrikasına traktör bandı kurduk. Yıllık 10 bin adetlik ciddi bir kapasite sağladık. Bu sayede gelen talebi karşılayabiliyoruz." dedi. Traktör işinin çok hızlı büyüdüğünü ve dünyada artık sayılı şirketin kaldığını ifade eden Kudret Önen, Türkiye'nin Avrupa'nın ikinci büyük üreticisi haline geldiğini ifade etti. Önen, "Dünyada Brezilya ve Çin her zaman önde gider. Avrupa'da Almanya ilk sırada, Türkiye onu takip ediyor. Özellikle son dönemde ihracatta yapılan hamleyle traktör segmenti büyük bir sıçrayış gerçekleştirdi." diye konuştu. Türkiye'de bu yılın ilk 9 ayında traktör üretimi yüzde 57 oranında artarak 21 bin 302 adetten 33 bin 528 adede çıktı. Geçen yıl ise üretim yüzde 105 artışla 30 bin 425 adet olarak gerçekleşmişti. 9 ayda şimdiden 2010 yılı geçilmiş oldu

Zaman