İrlanda 4 milyar avro tasarruf yapacak

İrlanda 4 milyar avro tasarruf yapacak

Borç krizindeki İrlanda'da yeni kurulan Mali Danışma Konseyi, 2012 bütçesinde 4 milyar avro tasarruf yapılması gerektiğini bildirdi.

 

Konsey, bütçe planlamalarına ilişkin ilk raporunda, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu yardım programında belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi için, gelecek yıl için 4 milyar avroluk tasarruf planı yapılması tavsiyesinde bulundu.

Raporda, ülke ekonomisinin beklenenden daha yavaş bir büyüme seyri izlemesinin, harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla, 400 milyon avro fazladan tasarrufa gereksinim duyulacağı anlamına geldiği vurgulandı.

İrlanda hükümetinden yapılan açıklamalarda da, 2012 bütçesinde en az 3,6 milyar avro tasarruf öngörüldüğü, ancak bu rakamın 4 milyar avroyu bulabileceği belirtilmişti.

İrlanda'ya yapılan 85 milyar avroluk yardım paketi çerçevesinde, gelecek yıl bütçe açığının gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 8,6'sı düzeyine indirilmesi gerekiyor.

Yardım programı çerçevesinde şu ana kadarki hedeflere ulaştığı belirtilen İrlanda hükümetini aralık ayında zorlu bir bütçe süreci bekliyor.

Bağımsız Mali Danışma Konseyi, bütçe planlamaları konusunda tavsiyelerde bulunmak ve kamuoyuna hükümetin bütçe hedeflerine ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi vermek üzere kurulmuştu.

Haber7