Kış öncesi bu tehlikeye dikkat!

Kış öncesi bu tehlikeye dikkat!

Havaların serinlemesi ile artık yavaş yavaş sobalar kurulmaya başlandı.

Karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmamak için mutlaka bacaların temizlenmesi gerekiyor. Her yıl çok sayıda insanının ölümüne neden olan karbon monoksit zehirlenmelerinde en önemli sebep bacalar. Bacaların standart olmaması, temizlenmemesi adeta kömür sobalarını ölüm makinesi yapıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, bacasını kış için temizletenlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Ancak, baca yangını çıktığı zaman temizlik başvurusu yapılıyor. Vatandaşlarda baca temizleme alışkanlığı bulunmuyor. Sadece odanın içindeki soba borusunun bocaya girdiği bölümdeki kurum temizleniyor. Oysa baca temizliği, oda içinden çatının üzerindeki duman çıkan son yere kadar temizlenmesi gerekiyor. Soba yanarken, içine atılan bazı kimyasallar bacaları tam olarak temizleyemiyor.

"BACA TEMİZLETME ALIŞKANLIĞIMIZ YOK"

Belediye itfaiyeleri, baca temizliği hizmeti veriyor, ancak bacasını temizletmek isteyenler iki elin parmaklarını geçmiyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da cüzi bir bedelle profesyonel olarak baca temizliği yapıyor. Ancak ilgi görmüyor. Kış aylarına girerken mutlaka bacaların temizlenmesi gerekiyor. Kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde, 2-3 ayda bir, yani kış mevsimine girmeden yılda en az bir kez bacanın temizlenmesi hayati önem taşıyor.

Bacaların standartlara uygun yapılmaması da zehirlenmelere sebep oluyor. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalı veya baca duvarının kalınlığının en az 10 santimetre olması tavsiye ediliyor. Yangın emniyeti için bacalar, çatının mahyasından en az 50-80 santimetre yükseklikte bulunması öneriliyor. Ayrıca, ideal yanma için etkili baca yüksekliği en az 3,5 metre, en fazla 5 metre olması gerekiyor. Ayrıca, bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yapraklarının girmesini engellemek için de mutlaka baca başlığı kullanılması isteniyor. Bunun yanında, sobayı üstten yakmak ve yanan sobanın üzerine kömür ilave edilmemesi büyük önem taşıyor.

BACA TEMİZLİĞİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Belediyelerin büyük çoğunluğu baca temizleme hizmeti veriyor. Bunun için baca temizliği ücreti, belediye veznesine ya da belediyebankahesabına yatırılıyor. Tahsilât makbuzu alınarak Müdahale Şube Müdürlüğü'ne teslim ediliyor. Baca temizliği yapılacak yerin, açık adresini, baca tipini (ev veya iş yeri), baca sayısını belirtir şekilde yazılmış dilekçe doldurularak itfaiyeye veriliyor. En kısa sürede baca temizliği profesyonel olarak yapılıyor.

CİHAN