'5. büyük doğalgaz yatağı olabilir'

'5. büyük doğalgaz yatağı olabilir'

Bölgedeki rezervin bugüne kadar tahmin edilenden çok daha büyük olduğu öne sürüldü

Rumların sondaj çalışmalarını sürdürdüğü Afrodit adlı bölgede bugüne kadar tahmin edilenden çok daha büyük hidrokarbon yataklarının olduğu öne sürüldü. Rum basını, Akdeniz'deki bu alanın dünyanın en büyük 5. doğalgaz yatağı olabileceğini iddia etti. 

Simerini, "Afrodit'te Gaz Kokuyor... Başkan Platforma Uçuyor... Dimitris Hristofyas Önümüzdeki Hafta Ziyaret İçin Homeros'ta" başlıklı haberinde, son günlerde yapılan radyosondaj çalışmalarından, "Afrodit"te bugüne kadar tahmin edilenden çok daha büyük hidrokarbon yatakları olduğu sonucuna varıldığını yazdı.

Gazete "Afrodit"teki hidrokarbon yatağının, daha önce yapılan; 50-80 milyar dolar değerinde 8-11 trilyon metreküp doğalgaz olabileceği yönündeki tahminlerin de üzerinde olduğu sonucuna varıldığını aktardı. Aynıgazete"Afrodit'teki yatak İran, Türkmenistan,Rusyave Suudi Arabistan'dakinden sonra dünyadaki en büyük 5'inci yatak olabilir." ifadesine yer verdi.

Edindiği bilgilere dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın önümüzdeki hafta sondaj platformunu ziyaret edeceğini ve ilk doğalgaz alevini ateşlemesinin de kuvvetle muhtemel olduğunu yazan gazete, bu gelişmenin Rum yönetimini doğalgaz toplama ve depolama terminali inşaatını hızlandırmaya zorlayacağını belirtti.

Haravgi de haberi manşetten, "İlk Göstergeler Cesaret Verici... 12'nci ParseldeDoğalgazİzleri... Başkan Çok Yakında Platformu Ziyaret Edecek" başlığıyla verdi. Sondaj çalışmalarında, hedeflenen derinliğin henüz yarısında olunmasına karşın doğalgaz izlerine rastlandığını kaydeden gazete, Rum Yönetimi Başkanı ve Ticaret Bakanı'nın, sondaj platformunu ziyaret konusunda dün yaptıkları açıklamaları hatırlattıktan sonra "Hristofyas'ın platformu önümüzdeki hafta ziyaret edebileceğini" yazdı.

İKİNCİ TUR İMTİYAZ HAKKI DAĞITIMI 15 GÜN İÇİNDE

Rum Politis gazetesi ise, "İkinci Tur Parseller 15 Gün İçinde... Bütün Uluslar Arası Devler Dinlemede" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Bakanlar Komitesi'nin (Ticaret, Maliye, İçişleri ve Tarım) Güney Kıbrıs'ın "münhasır ekonomik bölgesi" ilan ettiği ve 13 parsele ayırdığı deniz bölgesinde 12'nci parsel hariç geriye kalanlar için imtiyaz hakkı dağıtımını hızlandırma çerçevesinde dün yeniden toplandığını bildirdi.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Rum yönetiminin ikinci tura katılmak isteyenlerden 15 gün içerisinde teklif vermelerini isteyip "Afrodit"teki yatağın hacmine ilişkin araştırmaların kesinleşmesinden sonra, ocak ayında müzakerelere başlamayı hedeflediğini yazdı. Gazete, "Lübnan münhasır ekonomik bölgesine sınır olan 3 ve 13 numaralı parseller prosedür dışında tutuluyor" ifadesini kullandı.

Habere göre, ikinci turla ilgili çoğu konu henüz havada duruyor ve dün toplanan bakanlar komitesinin, Hukuk Dairesi'nden ve özel uzmanlardan bilgi ve tavsiye istediği yönünde bilgiler var. Bir yetkili, "Bakanlar, gerekmesi halinde konuyu incelemek için önümüzdeki günlerde gün be gün toplanacaklar" ifadesini kullandı.

Politis, Hristofyas'ın platform ziyaretine ilişkin haberin doğrulandığını ve ziyaretin önümüzdeki hafta gerçekleşmesinin beklendiğini de yazdı.

CİHAN