İslam din dersi öğretmenleri yolda

İslam din dersi öğretmenleri yolda

Osnabrück Üniversitesi İslam Din Dersi Öğretmenliği Bölümü önümüzdeki haftalarda ilk mezunlarını verecek.

2008'den bu yana Osnabrück Üniversitesi'ndeki Çok Kültürlü İslam Araştırmaları Merkezi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Bülent Uçar, “Din öğretmenlerine ihtiyaç çok fazla. Hemen her mezunumuz bir okulda görev alabilecek durumda" dedi.

İslam din dersi öğretmenleri yolda

Almanya'da eğitimini almış ilk nesil İslam din dersi öğretmeni, yakın bir zaman içinde okullarda göreve başlayacak. Master eğitimi kapsamında Osnabrück Üniversitesi'nde eğitimlerini sürdüren 75 öğretmen adayı bu şekilde ilk, orta ve orta dereceli liselerde İslam din dersi verebilecek.

Konu ile ilgili Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Osnabrück Üniversitesi Çok Kültürlü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar, öğretmen adaylarının Almanya'da yaşayan Müslüman çocukların dini eğitimlerini üstlenmeye hazır olduklarını açıkladı.

Üniversitenizdeki master (yüksek lisans) programına talep nasıl?
Çok olumlu ve yoğun bir talep olduğunu söyleyebilirim. Bu sömestrde yaklaşık 75 öğrenciyle Almanya'da bu alanda en çok öğrenciye sahibiz. Bu ilgiden de çok memnunuz, zira buradan mezun olacak arkadaşlar, yakın bir gelecekte çocuklarımızın öğretmenleri olacak.

Öğrencilerin master programına yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öğretmen adaylarının bir kısmı gerçekten de İslam'la ilgilenip, dinlerini daha iyi ve sağlıklı anlamak isteyen öğrencilerden oluşuyor. Başka bir grup, halihazırda zaten öğretmen olarak okullarda görev yapıyor. Gözlemleyebildiğim kadarı ile, en temel eksiklerden birisi, Almanya'da İslamiyet konusunda çok ciddi bir bilgi eksikliğinin olması. Hem genel toplumda hem de Müslümanlar'da. Bunun düzeltilebilmesi için bu müesseselerin sayısının artması, hatta Türkiye'deki İmam-Hatip Liseleri'ne benzer kurumların oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Master programı neleri kapsıyor?
Müfredatımızda temel İslam Bilimleri'ne (tefsir, hadis, fıkıh, kelam, tasavvuf vs.) girişin yanı sıra, Arapça ve pedagoji dersleri ile sosyoloji, göç tarihi vb. dersler yer almakta.

İlk mezunlarınızı ne zaman vereceksiniz?
Önümüzdeki haftalarda ilk mezunlarımızı vermiş olacağız inşallah.

Mezunların istihdamı konusunda neler düşünüyorsunuz?
Şu an hemen hemen her mezunumuz bir okulda görev alabilecek durumda. Zira çok büyük ihtiyaç var bu alanda.

NRW Eyaleti'nde okullarda İslam Din Dersi'nin verilmesi yönündeki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz?Temelde doğru buluyorum. Yalnız burada yine anayasaya uygunluğu tartışılabilir bir durum söz konusu. Ancak yine de ona yakın bir ders verilmek istenmekte. Sadece geçici bir dönem uygulanması kaydıyla bu doğru bir yaklaşım olabilir, ancak gerçekten de geçici olması şartıyla. Zira aksi halde, yine bu süreçte geçmişte olduğu gibi, uygulama bir 10-15 yıl devam eder ve sonuçta kaybeden yine Müslümanlar olur. Siyaset kurumu da, İslami cemaatler de maalesef bizi geçmişten bugüne haklarımızın alınıp, uygulanması yönünde pek sevindiremedi.
Hürriyet.de