Bir yazar: O fotoğraftaki Said Nursi değil

Bir yazar: O fotoğraftaki Said Nursi değil

Somut bir delil gösterilemezken "bir yazar" tartışmayla ilgili ikinci bir fotoğraf yayınladı

İbrahim Mert'in haberi:

Geçtiğimiz hafta yayınladığımız "Said Nursi’nin ilk kez yayınlanan fotoğrafı" başlıklı haberin yankıları sürüyor.

Said Nursi'nin Rusya'da esaretteyken idam cezasına çarptırılması ve infaz öncesi namaz kıldığı ile ilgili fotoğraf büyük tartışmalara neden olmuştu. Fotoğrafa itiraz edenler secdedeki kişinin Bulgar Müslümanı olduğunu ileri sürmüştü. Bu konuda Risale Haber'i arayan ve mesaj gönderenlere iddialarıyla ilgili belgeyi göstermeleri halinde aynı şekilde yayınlayacağımızı belirtmemize rağmen herhangi bir belge tarafımıza ulaştırılmamıştı.

nursi_rusya_foto.jpgBununla ilgili somut bir delil gösterilemezken "bir yazar" tartışmayla  ilgili ikinci bir fotoğraf yayınladı.

Yakın tarihle ilgili popüler ve sansasyonele dönük yazılarıyla bilinen "bir yazar", isim vermeden Risale Haber'i "asparagas" haber yapmakla itham etti.

Risale Haber'de yer alan metinde Bediüzzaman'ın talebesi Abdullah Yeğin ile yine Bediüzzaman'ın avukatı Gültekin Sarıgül'ün sözleri yer alıyordu. Söz konusu kişi Said Nursi olunca ve bununla ilgili yıllarca yanında bulunmuş isimlerin sözleri de haberi destekleyince kaçınılmaz bir şekilde haber yayınlanmıştı.

Yazılarını ve haberlerini sık sık Risale Haber'de alıntıladığımız, gazeteciliğin en temel özelliklerinden birini "asparagas" olarak gören "bir yazar"ın aynı gün yayınladığı "asparagas" olması muhtemel bir yazıyı köşesinde yayınlaması da manidardı.

"Bir yazar", şu anda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Prof. Yılmaz Büyükerşen'in "Said Nursi'nin cesedini kaçıranlardan biri olduğu" iddiasını 20 Temmuz 1960 günü Dünya gazetesinde çıkan "tek" habere dayanarak ileri sürdü.

NOT: Katıldığı tv programlarında ve Zaman gazetesindeki köşesinde Risale Haber'in ismini zikretmekten kaçınan ve "Bir internet sitesi" şeklinde ifade eden sayın "bir yazar"ın ismi bu nedenle haberde yer almamaktadır.

İşte iddiasını belgeleyen "bir yazar"ın fotoğrafla ilgili açıklaması:

Asparagas Said Nursi'ye de mi sıçradı?

Bir internet sitesinde flaş haber: Yere kapaklanmış bir adam, etrafta onu seyreden askerler. Güya bu fotoğraf Said Nursi'nin Rusya'da başkomutana ayağa kalkmadığı için idam edilmesinden önce namaz kıldığı sahneymiş. Böylesine çarpıcı bir fotoğrafa bigane kalabilecek kaç tane site olabilir? Nitekim irili ufaklı birçok sitede görüyoruz onu, tabii altında da okkalı yorumlar. Oysa bu fotoğrafın birazcık araştırmayla Rusya'da çekilmediği anlaşılabilirdi. 1) Yıllar önce "İdamdan önce son namaz" diye Bulgar köylerinde çekilmiş bir fotoğraf olduğu belirtilerek yayınlanmıştı. 2) Askerler Rus değil, Bulgar askeriydi (üniformaya dikkat). 3) Nursi'nin üstünde hiçbir zaman bu tür bir kazak göremezsiniz. 4) "Secde eden" kişinin birkaç dakika önce çekilmiş bir fotoğrafını yayınlayarak bu tartışmayı bitiriyorum.

armagan_foto1.jpg