Soğuk Algınlığının Doktoru Deli Bal

Soğuk Algınlığının Doktoru Deli Bal

Acı bal olarak da bilinen ve sadece Karadeniz bölgesinde görülen deli bal, birçok derde deva oluyor. Astım hastalarının yanında soğuk algınlığı geçirenler hatta tansiyon problemi olanlar bile ek tedavi olarak deli balı tüketiyor.

Deli balın tadının acımsı ve renginin kahverengi olması nedeniyle diğer ballardan kendini ayırdığını söyleyen Diyetisyen Özlem Sert Aydın, deli balın etkileri ve tüketimi ile ilgili çok önemli bilgiler aktarıyor.

Astım, Bronşit, Gastrit, Kolesterol…

Yüzyıllardır tüketilen ve birçok hastalığa faydalı olduğu bilinen deli bal grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, bronşit, halsizlik, boğaz yanması, balgam, mide rahatsızlıkları, gastrit ve sindirim problemlerinde hatta depresyon tedavisinde dahi etkilidir ve ağrı kesici özelliği olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü de düşürebilmektedir.

Deli bal güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Vücudu mikroplara karşı koruyup, bağışıklığı güçlendirmektedir. Kalsiyum, potasyum, bakır ve mangandan zengin bir baldır. Bu nedenle dokuları koruyucu özelliğe de sahiptir.

Deli Balın Fazlası Zehirliyor

Deli bal faydalı özelliklerinin yanı sıra fazla tüketildiğinde zehirleyebilmektedir. Tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Günde 1 çay kaşığından fazla alındığında toksik etki yaratıp zehirlenmeye neden olabilir. Fazla tüketildiğinde mide bulantısı, aşırı terleme, fazla tükürük salgılama, bulanık görme ve tansiyonda düşme görülebilir. Eğer tedavi edilmezse felç hatta ölümle dahi sonuçlanabilir.

Yapılan Araştırmalar Yetersiz

Maalesef deli bal üzerine yapılan araştırma sayısı yeterli değildir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve özellikle astımda toksik etki yaratabilir. Tüketilmeden önce bulgulara göre doktor önerisiyle alınması daha sağlıklı olacaktır. Birisi için besin olan sizin için kuvvetli zehir olabilir.

Üst Solunum Yolu Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Astım ve üst solunum yolu hastalıklarının beslenme tedavisinde, mümkün olduğu kadar basit şekerlerden ve glisemik etkisi yüksek besinlerden kaçınmak önemli etki yaratır. Mevsiminde taze sebze ve meyveleri tüketmek, omega-3 den zengin besinler ve kış aylarında D vitamini takviyesi gerekebilir. Ayrıca;

• Sigara içmek ve kirli hava ortamlarında bulunmak atakları artırabilir.

• Kortizon tedavisi yapılmışsa fazla kilo görülebilir, uygun beslenme programı uygulanması gerekir.

• Yine kortizon tedavisinin yan etkilerinden olan mide rahatsızlıklarını önlemede süt tüketimi rahatlatıcı olabilir.

• Tuzlu, şekerli yiyecekler ve asitli içecekler ödemi artırabilir. Dikkatli tüketilmelidir.
Hürriyet Aile