Nevzat Tarhan: Egosu, enaniyeti büyük olan insan mutlu olamaz!

Nevzat Tarhan: Egosu, enaniyeti büyük olan insan mutlu olamaz!

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarının kaynağının iç huzurda yattığını belirterek, "Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder.' dedi

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tarhan, huzur kelimesinin İngilizce'de tam karşılığının bulunmadığını, Türk milletinin anladığı şekildeki huzurun batı kültüründeki yerinin farklı olduğunu kaydederek, huzur kelimesinin kültürel bir boyutu olduğunu anlattı.

Huzur kelimesinin batı kültüründe mutluluk ile özdeşleştirildiğini, oradaki mutluluğun da haz odaklı ve heyecan arayışı şeklinde tanımlandığını anlatan Tarhan, huzuru haz odaklı düşündüklerini bildirdi.

ÜÇ BENLİK ARASINDA DENGEYİ SAĞLAMAK

Tarhan, egosu büyük olan insanın mutlu olamayacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Haz peşinde olan insan modeli tanımlandı. Devamlı heyecan içerisinde. Amerika'da en ufak bir şeyde sevindirik olurlar. Her şeye sevinir, aşırı duygu tezahürü yapılır. Öyle olunca da devamlı bir heyecan arayışındalar. Böyle olunca tamamen olumsuz duyguları reddediyorlar, olumsuz duyguları yok sayan bir felsefe ortaya çıkıyor. Halbuki olumsuz duygular da insanın hayatının bir gerçeği. Bu ikisini yönetmek gerekiyor, bunu yönetemeyince hedonistik bir felsefe ortaya çıkıyor."

Tarhan, insanların bir gerçek benliği bir de olmayı istediği benliğinin bulunduğunu belirterek, 'İdeal benliğe her zaman ulaşamayız. O üç benlik arasında dengeyi sağlamak… Çünkü ideal benlik gerçekçi olmuyor. O, olması gereken benliği yakaladığı zaman huzuru yakalıyor insan. Bunun için muhakkak kişinin kendi iç yolculuğuna çıkıp kendini tanıması gerekiyor.' açıklamasında bulundu.

YANLIŞLARI KABUL EDECEKSİN AMA BUNU YÖNETECEKSİN

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlığın ve iyiliğin öneminden bahsederek, sağlık ve afiyet bir araya geldiğinde huzurun olduğunu vurguladı.

Dinginliğin de huzura yakın bir kelime olduğunu aktaran Tarhan, "Fırtınaların içinde sakin kalabiliyorsun. Curcuna içerisinde sessiz kalabilmek... Bunun birinci şartı kabul. Kabul edeceksin, kabul etmek teslim olmak değil. Yanlışları kabul edeceksin ama bunu yöneteceksin. Asıl başarıya sahip olan insanlar iç huzura sahip insanlardır. Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder" ifadelerini kullandı.

ŞÜKÜR DUYGUSUNUN İNSANA KENDİNİ İYİ HİSSETTİRİR

Tarhan, şükür duygusunun insana kendini iyi hissettirdiğini belirterek, sıradan şeylerle mutlu olmanın önemine işaret etti.

Nevzat Tarhan, "Sabah kalktığımda, 'Elim kolum sağlam, sıcak bir evdeyim, çoluğum, çocuğum yanımda. Bu benim için bir şükran meselesidir', deyip hemen kafasına olumsuz düşünceleri getirmemek, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilmek, rutin şeylerden mutlu olmak gerekiyor. İnsan bunu başardığında bir rahatlık hisseder, zor şeyleri daha rahat yapabilir ama öbür türlü motivasyonu kırılır" değerlendirmesinde bulundu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.