Nevzat Bayhan Aile insanlığın gıdasıdır

Nevzat Bayhan Aile insanlığın gıdasıdır

Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nevzat Bayhan, "Ailenin olmadığı toplumlarda çözülmeler, çöküntüler olur. Aile insanlığın gıdasıdır." dedi.

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, son günlerine yaklaşırken imza etkinlikleri artarak devam ediyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri yirminci gününde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nevzat Bayhan’ı ağırladı. Toplantının ardından Darülaceze şairleri için düzenlenen imza etkinliğinin yapıldığı standı ziyaret ederek geçtiğimiz günlerde görevini devrettiği Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, değişik kademelerdeki Darülacaze müdürleri, Fuar Genel Koordinatörü Osman Sarıköse, ESKADER Başkanı Şerif Aydemir ve ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım ve imza etkinliğine dahil olan şairlerle birlikte bir süre sohbet eden Bayhan, şiir kitaplarını incelip şairlerden imzalı kitap aldı.  
 
“Küreselleşme Kıskacındaki Kültürlü Aile” başlıklı bir sohbet gerçekleştiren Nevzat Bayhan, konuşmasında ailenin toplumdaki manevi değerlerin taşıyıcısı konumunda olduğunu vurgulayarak ailenin devamlılığın ve huzurun vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizdi. Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık’ın gerçekleştirdiği sohbette Bayhan, fuarın yıldan yıla gelişme göstermesinden ötürü Türkiye Kitap ve Kültür Fuarlarını organize eden Türkiye Diyanet Vakfı’na ve sohbetlere katkıda bulunan ESKADER’e teşekkür etti. 
 
İKİ CİHANDA EVLİLİK
 
Ailenin toplum içinde kişiden kişiye farklı tanımlandığını ifade eden Nevzat Bayhan, inancımıza göre evliliğe geçici bakmanın doğru bir yaklaşım olmadığını, evliliğin yalnızca bu dünyayı değil mezarın ötesine de inandığımız için evliliğin sonsuz bir devamlılık içinde düşünülmesi gerektiğini belirtti. “Evliliği terk etmek ibadetleri terk etmek gibidir. Ruhumuzda fırtınalara sebep olur. Aile insanlığın gıdasıdır. Ailenin olmadığı toplumlarda çözülmeler, çöküntüler olur.” diyen Bayhan, Norveç’e gittiğinde yaptığı gözlemleri anlatarak hiçbir sınırlamanın olmadığı böylesi toplumlarda intiharların arttığını ifade etti. Geniş aile yapısının evliliklerin sürdürebilir olması en önemli bağ olduğuna dikkat çeken Nevzat Bayhan, geleneksel aile yapısı ve yaşayışından uzaklaştıkça boşanmaların arttığını, basit meseleleri çözecek aile büyüklerinden uzak olmalarının genç evlilerin tahammüllerini zorladığını dile getirdi ve şunları söyledi:
 
MANEVİ TEMELLER ÜZERİNE OTURMALI
 
“Gönül dilinin evlilikte çok iyi kullanılması lazım. Kısaca kendimizin hoşlanmayacağı bir şeyi başkasına yapmaya hakkımız yok. Kadın erkek arasında ayrım yaparak hüküm vermek de buna dahildir. Hayat arkadaşımızı yaşatma eğiliminde olmak mecburiyetindeyiz. Aileyi yaşatacağız ki insan yaşasın. Son zamanlarda tek ebeveynli aileler oluşmaya başladı. Boşanmaların sonucunda çocuk her iki taraftan birine veriliyor. Bunun sonucunda ebeveynsiz aileler oluşmaya başlayacak. Çocuklar ayrılacak kendi hayatlarını kuracaklar. Aile huzurunun önemi burada ortaya çıkıyor. Her şeyin geçici olduğu bir ortamda seçenekler sınırsız olabilir. Ama en makulünü seçmek toplumu da kişileri de ayakta tutar. Bu sebeple evlilikler manevi temeller üzerine kurulmalı. Hayat bir aksi sedadır. Ne duymak istiyorsak onu söylememiz gerekir. Bir insanın gönlünü yaraladığınızda kolay kolay iyileşmez. Onun için aile ortamında da gönüllere hitap etmek lazım.
 
AİLE HUZURU İÇİN KUR’ÂN
 
Yetişkinlerin çocukların üzerindeki en büyük tahribatı gönüllerini kirletmekle yaptığını anlatan Nevzat Bayhan, çocukların doğuştan gelen fıtri güzelliklerinin yetişkinlerin tahakkümleriyle dünyevileştiğini, kalp aynaları kirlendikçe kendimizi doğru şekilde göremediğimizi ifade etti. “Sevgi dilini konuşmamız lazım. Biz öyle bir medeniyetten geliyoruz ki, her türlü mahlûkata kıymet atfedilmiştir.” diyen Bayhan, aile bireyleri arasındaki farklılıklara yönelik ayrımcılık yapmanın yanlış olduğunu vurgulayarak erkek ve kız çocukları arasında ayrım yapmaya zorlayan örfi yaklaşımların hatalı olduğunun altını çizdi. Aile içinde yapılacak günlük okuma seanslarının Kur’ân’ı Kerim’in “Oku” emrini benimsetmek adına son derece önemli olduğuna dikkat Çeken Nevzat Bayhan, Kur’ân’ın kâinat kitabı olmasından ötürü bize sorumluluklarımızı hatırlattığını, meal ve tefsir okumanın büyük faydası olduğunu belirtti ve “Kur’ân’ı ve Kur’ân’ı anlatan kitapları okumak aile huzuruna büyük katkı sağlar. Evlilikte ‘biz’ dili çok önemli. Hatayı da güzelliği de birlikte sahiplenmek, iyilikleri aile bireylerine atfetmek hem hataları azaltır hem de tartışmaları yok eder.” diyen Bayhan, birçok hatıra ve örnek sırlayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
‘BİZ’ OLABİLMEK
 
“Ben’ katıdır, ‘biz’ kucaklayıcıdır, ‘O’ (Yaradan) ise kuşatıcıdır. Bu sıralama üzerinden aile hayatı değerlendirildiğinde seyr ü süluğa benzetilebilir. Şefkat kavramını da yanlış kullanıyoruz zaman zaman. Şefkat deyince ilk olarak anne, sonrasında insanlık aklımıza gelir. Allah’ın severek yarattığı bir insanı bizim sevememe gibi bir lüksümüz yok. Hayatın bütün kesimlerinde itiraz edilmeyecek şey sevgi ve şefkattir. Sevmeye çalışırsak Cenab-ı Hakk sevdirir. Kadın erkek ve çocuk tek başına aile olamaz. Aile olabilmek için değer yargılarına sahip çıkmak, tasada, kederde, sıkıntıda, iyi ve kötü günde Cenab-ı Hakk’ın rızası için bir araya gelmek ve ömür sürdüğü müddetçe birlik ve beraberlik içinde hareket etmek ve bunu ilan etmek insanları aile yapar. Her birimiz bu çatının sağlamlaşması için dilimiz ve gönlümüzle yuvalarımızı süslemeliyiz. Küreselleşme sahip olduğumuz güçlü yapıyı deforme eder. Küresel dünya insanları bireyselleştirir ve yarıştırır. Batı’da bir salgın olan alışveriş hastalığı bizim toplumumuza da sirayet etmeye başladı. Mutsuzluğu yaşasak bile yaşatmamız gerekiyor.”
 
FUAR İÇİN ÖNEMLİ KATKI
 
Programın sonunda söz alan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Osman Sarıköse, Nevzat Bayhan’ın İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü olduğu dönem olan 2010 yılında Fuar’ın Beyazıt’a taşınması konusunda büyük gayretleri bulunduğunu ve bu sebeple fuarın tarihi adına önemli bir isim olduğunu kaydederek kendisine teşekkür etti. Bayhan’ın Darülece’ye de başında bulunduğu dönemlerde büyük aşama kaydettirdiğini ifade eden Sarıköse, kültür ve sosyal hayatımıza katkılarından dolayı Nevzat Bayhan’ı kutladı. ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ise geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı görevini devralan Bayhan’ı tebrik etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.