Netanyahu'unun Türkiye korkusu

Netanyahu'unun Türkiye korkusu

İsrail radyosu, Netanyahu'nun Ankara ile 4 yıldır kopuk olan siyasi bağları düzeltmek istediğini ancak aşırı sağ gruplardan çekindiğini söyledi.

Basın da, Netanyahu'unun Türkiye ile tazminat mutabakatını yerel seçimlerden sonra imzalayacağını yazdı.
 
İsrail basını Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'yle varılan tazminat anlaşmasını imzalamakta ayak dirediği ve buna neden olarak da İsrail aşırı sağının göstereceği tepki olduğunu yazdı. İsrail Ordu radyosu, dün verdiği haberde 'Netanyahu, Türkiye ile mutabakat taslağını sağ grupların tepkisinden çekindiği için imzalamadı' dedi. Taslakta Mavi Marmara'da ölenlerin ailelerine yapılması planlanan 20 milyon dolarlık ödeme bilgisi de yer alıyor. Sağ kanadın tepkisinden korkan Netanyahu'nun belgeyi imzalamak için Türkiye'deki yerel seçimleri beklemeyi planladığı da belirtiliyor.

TASLAK MASADA BEKLİYOR

Netanyahu'nun bu ikircikli durumunun iki ülke arasındaki yakınlaşma sürecini tehlikeye sokabileceğine dikkat çeken Haaretz gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Salı günü, sarfettiği 'Gazze ablukasının bitirileceğine dair yazılı bir vaatte bulunulmadığı sürece İsrail'le ilişkileri düzeltmeyi planlamıyoruz' sözlerini hatırlattı. Yediot Ahronot gazetesine göre ise Başbakan Erdoğan'ın bu şartı koymasının arkasında Netanyahu'nun anlaşmayı imzalamakta ayak sürümesi yatıyor. İki ülke arasında Mavi Marmara krizini bitirecek anlaşma geçen hafta imzalaması tavsiyesiyle Netanyahu'ya iletilmişti.

Son görüşme Kudüs'teydi

İsrail ve Türkiye arasındaki yeni anlaşma taslağı, iki ülke arasındaki, İsrail'in Gazze'ye 2009'da düzenlediği askeri operasyon ve Mavi Marmara olayları ile gerilen ilişkileri düzeltmeyi amaçlıyor. Görüşmeler uzun süren bir durgunluktan sonra 2013 aralık ayında başlamıştı. İstanbul'da gerçekleşen görüşmelerde sonucu anlaşma umudu daha da arttı. Son görüşmeler geçen hafta Kudüs'te yapılmıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.