Netanyahu: Filistin silahtan arınmalı

Netanyahu: Filistin silahtan arınmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin devletinin silahtan arındırılması ve hakimiyet alanlarının sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

Tel Aviv'de Milli Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün yıllık konferansında konuşan Netanyahu, "Filistinlilerin İsrail vatandaşı olmasını veya onlara hükmetmeyi istemiyoruz ancak Filistin devleti, silahtan arındırılmalı. Bu hakimiyet alanlarının sınırlı olması anlamına geliyor. Bir devletin silahları sınırlandırıldığında, bazı güçleri de azalır. Bu zaruri durumdur" dedi.

Filistin-İsrail müzakerelerine ilişkin Netanyahu, "Müzakerelerin devam etmesini önemsiyor, anlaşma sağlanması için çabalıyoruz. ABD'nin anlaşmaya varmamızla ilgilendiğini biliyorum. Bu aşamada, Filistin yönetiminin yapması gereken tavizlerle anlaşmaya hazır olduğunu söyleyemem" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yakında iki tarafa da sunmayı planladığı teklif konusunda Netanyahu, "Teklif, İsrail'in değil ABD'nin tutumunu gösterecek. İsrail ABD'nin her tutumunu onaylamak zorunda değil" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun Ürdün Vadisi'nde bulunmasının önemine de vurgu yapan Netanyahu, "Herkes İsrail'in vermesi gereken tavizlerden bahsediyor. Barış ve güvenlik içerisinde yaşamaya fırsat veren anlaşmaya varılması için Filistin'in vermesi gereken tavizler de önemli. Bunların arasında 'dönüş hakkından' vazgeçmek de bulunuyor. Müzakerelerin hedefi, 'iki uluslu tek devletin' ve İsrail'e füze atan İran'ın desteklediği devletin kurulmasını engellemektir" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.