Netanyahu Barışa engel oldu

Netanyahu Barışa engel oldu

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Filistin lideri Abbas'la varılan anlaşmayı Netanyahu'nun engellendiğini kaydederken, İsrail Başbakanlık Basın Merkezi bu açıklamayı yalanladı.

İsrail Başbakanlığı, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, "2011'de  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la barış anlaşmasına varıldığı ancak bununBinyamin Netanyahu tarafından engellendiği" yönündeki ifadeleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, "Abbas, İsrail ile hiçbir konuda anlaşmadı. (Abbas) Hamas'tan başka kimseyle uzlaşmadı" ifadelerine yer verildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Kanal-2 televizyonunda dün yayınlanan röportajında, Filistin'le müzakerelere ilişkin, "Neredeyse bütün noktalarda anlaşmaya vardık, tek ihtiyacımız bir özet hazırlamaktı" diyen Peres, Abbas'la olan son toplantının, Netanyahu'nun, "Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'in daha iyi bir teklifle gelebileceği yönündeki beklentisi nedeniyle iptal edildiğini" dile getirmişti.

Peres, "Blair'in benim yaptığımdan daha iyi bir anlaşma getirebileceğini düşünmüyorum" diyerek, Abbas'la yapılan görüşmelerin Netanyahu'nun bilgisi dahilinde yürütüldüğünü de ifade etmişti.

Söz konusu anlaşmada, Filistinli mülteciler sorununun Arap Barış Girişimi kapsamında çözülmesi konusunda uzlaşıldığını kaydeden Peres, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı "terörizme karşı savaşan, cesur ve barışı isteyen bir adam" olarak nitelemişti.

Arap Barış Girişimi, BM Güvenlik Konseyi'nin "evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenler için de arazilerine tazminat ödenmesini" öngören 194 sayılı kararı çerçevesinde, Filistinli mülteciler sorununa adil bir çözüm için çağrıda bulunuyor.

İsrail Filistin barış görüşmeleri

Filistin ile  İsrail arasında Temmuz 2013'te yeniden başlatılan barış görüşmelerinde, İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinliyi serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail’in bu adımına karşılıkFilistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak, İsrail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

Yaklaşık 9 ay devam eden görüşmelerde İsrail, 78 Filistinli mahkumu 3’er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4. grup mahkumları da 29 Mart'ta serbest bırakması gereken İsrail yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı.

İsrail'in bu kararı üzerine Filistin yönetimi, aralarında "BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması ile Yolsuzlukla Mücadele"nin bulunduğu, uluslararası 15 anlaşmaya imza attıklarını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin ardından İsrail, Filistinli gruplar Fetih ve Hamas arasında Nisan ayında varılan milli mutabakat sonrasında ise barış görüşmelerini askıya aldığını ve ekonomik yaptırımlarda bulunulacağını duyurmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.