Netanyahu Abbas'tan yardım talebinde bulundu

Netanyahu Abbas'tan yardım talebinde bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Batı Şeria’da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleşimci konusunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı aradığını bildirildi.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Netanyahu, Abbas'ı arayarak kaçırılan gençlerin iade edilmesi ve kaçıranların yakalanması konusunda yardım talebinde bulundu" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Netanyahu'nun Abbas'a "(3 Yahudi yerleşimciyi) kaçıranların Hamas'a mensup olduğunu, Filistin yönetiminin kontrolündeki bölgeden harekete geçtiklerini ve eylemin ardından yine o bölgeye döndüklerini" söylediği kaydedildi.

İsrail yönetimi, perşembe gecesi, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda  Filistin yönetiminin sorumlu olduğunu belirtmişti. Olayın ardından Batı Şeria'da aralarında eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 150'den fazla kişiİsrail tarafından gözaltına alınmış, Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapıları güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

Askeri kuşatmayı sürdürüyor

İsrail ordusunun, kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 kişiyi bulmak için başlattığı kuşatma sürüyor.

Yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı El Halil'in tüm giriş çıkışlarını süresiz olarak beton bloklarla kapatan İsrail ordusu, kentteki tüm evleri didik didik arıyor. İsrail güvenlik güçleri şehirde son 2 günde gece-gündüz yaptığı baskınlarda 150'den fazla Filistinliyi gözaltına aldı.

Tutuklananların tamamına yakını ise Hamas üyesi ya da sempatizanlarından oluşuyor. Tüm cadde ve sokakların trafiğe kapatıldığı kentte, söz konusu operasyonlar çerçevesinde evi aranan Filistinli Mücahid Mutasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İki defa evim İsrail askerleri tarafından basıldı. Sakladığım hiçbir şey olmamasına rağmen evin altını üstüne getirdiler" dedi.

İsrail ordusu son olarak Suriye sınırındaki Golan tepelerinde bulunan bazı askeri birliklerini de El Halil'e kaydırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, yerleşimcilerin kaçırılmasından Filistin Hükümetini sorumlu tutarken, Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, bölgenin Oslo Anlaşması çerçevesinde, halen yönetimi ve güvenliği İsrail tarafından sağlanan "C" bölgesi kapsamında olduğuna dikkati çekilerek, "Konudan Filistin hükümeti sorumlu tutulup, suçlanamaz" açıklaması yapıldı.

"Gazetecilere giriş izni verilmiyor"

Gazetecilerin de şehre giriş çıkışlarına izin vermeyen İsrail güvenlik güçleri, kentte yer yer yerel halkla çatışmalar yaşıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Sekreteri Yasir Abdo Rabbo, "Filistin'in Sesi" radyosuna yaptığı açıklamada, " İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kaybolan vatandaşlarla ilgili yaptığı açıklamalarla, yeni kurulanFilistin uzlaşı hükümetini, Uluslararası kamuoyunda sorumlu tutmaya çalışıyor" dedi.

İsrail'den Filistinlilere yönelik bir sınırlama da İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilere geldi. İsrail'in Filistinli tutukluların bu haftaki "aileleriyle görüşme izinlerini" kaldırdığı bildirildi.

Filistin Esir Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in söz konusu kararı, Kızılhaç yetkililerine bildirdiğini ve bunun tüm hapishaneleri kapsadığını belirtti.

Öte yandan İsrail Gazze’ye açılan 2 sınır kapısını da kapattı. Bölgeye ticari geçişleri durduraran İsrail yönetimi, sadece yakıt tankerlerinin Gazze'ye geçişine izin vereceğini duyurdu.

Mısır yönetiminin Refah Sınır Kapısını kapalı tutması nedeniyle Kerm Ebu Salim, Gazze'nin ticari geçişler için tek sınır kapısı olma özelliğini taşıyor. Normal şartlarda gazetecilerin geçişi izne bağlı olmayan Gazze kapılarında, basın mensupları için de diplomatlara uygulanan "özel izin" uygulamasına geçildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise güvenlik birimleriyle ardı ardına yaptığı toplantılar sonunda, kayıpların "yaşamlarını tehlikeye düşüreceği" endişesiyle konu hakkında tüm bakanlar kurulu üyelerine konuşma yasağı getirdi.

Kudüs’te yaşayan Yahudilerse dün gece "Ağlama Duvarı"na akın etti. Yaklaşık 25 bin kişinin toplandığı ağlama duvarında, Yahudiler kaybolan yerleşimcilerin serbest kalması için topluca dua etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.