Nerede oy kullanacağım?

Nerede oy kullanacağım?

Türkiye, 25. Dönem Meclis üyelerini belirlemek üzere, 7 Haziran'da sandık başına gidiyor. Seçimlere 20 siyasi parti katılıyor.

7 Haziran Pazar günü yapılacak milletvekili seçimine beş gün kaldı. Yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen bulunuyor. Yurtdışında oy kullanma işlemi 31 Mayıs Pazar günü sona erdi.

7 Haziran seçimlerinde 20 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.

Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı seçime katılacak.

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI TIKLAYIN ÖĞRENİN

SEÇMEN BİLGİ KAĞITLARI

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 1 Haziran'da sona erdi.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.   

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.

Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

73 MİLYON OY PUSULASI

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından hazırlanan ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.

33 gümrük kapısında kullanılmak üzere 897 bin, yurt dışındaki 112 temsilcilik için 2 milyon 917 bin 200, yurt içindeki pusulalar ve yedekler dahil toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırılacak.

OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

SEÇİM TAKVİMİ

Seçim takvimine göre bundan sonraki süreç, şöyle işleyecek:

6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek. 

7 Haziran: Oy verme günü.

dunyabulteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.