'Nekbe'nin çocukları' iftar sofrasında birleşiyor

'Nekbe'nin çocukları' iftar sofrasında birleşiyor

Silahlı Yahudi grupların 1948'de Filistin'den tehcir ettiği "Nekbe'nin çocukları", iftar sofrasında vatana dönüş duası ediyor.

Lübnan'ın başkenti Beyut'taki Burcu'l Beracine Mülteci Kampı'ndaki huzur evinde ikame eden "Nekbe'nin (Büyük Felaket) çocukları", iftar sofrasında vatana dönüş duası ediyor. 

Filistin'den 67 yıl önce çıkarıldıktan sonra Lübnan'a göç eden ve çoğunluğu 75 yaş üzeri yaklaşık 25 Filistinli, özellikle Ramazan ayında yaşlılara yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran Sosyal Destek Derneği'ne bağlı huzur evinin düzenlediği iftar programlarına katılıyor.

Filistin'e dönüşün simgesi anahtarlar, Filistin bayrakları ve vatanına dönemeden bu dünyadan göç edenlerin resimlerinin asılı olduğu duvarlarlarıyla her köşesinden vatan hasretinin yayıldığı bu mekanda bir araya gelen Nekbe'nin çocukları iftarlarını birlikte açıyor.

AA muhabirine konuşan huzur evinin kurucularından Nevval el-Cemel, özellikle yaşı ilerlemiş Filistinlilerin vatana olan bağlılıklarının daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "Huzur evinde 95 yaşında bir teyzemiz var. Eşi Siyonist çeteler tarafından öldürüldükten sonra vatanından tehcir edilen bu teyzemizin bugün ağzından çıkan tek söz, Filistin'e yalın ayak dönmeye hazır olduğu" dedi.

Silahlı Yahudi grupların 1948'de Filistinlileri yurtların sürdüğünde hepsinin çocuk denilecek yaşta olması hasebiyle kendilerine "Nekbe'nin çocukları" dediklerini belirten Cemel, bu kişilerin tek temennilerinin doğdukları yerde defnedilmek olduğunu kaydetti.

Huzur evinin el sanatları ve zihinsel aktivileteler türünde düzenlediği farklı etkinliklere katılan "Nekbe'nin çocukları", özellikle ramazan ayında İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumları daha çok hatırladıklarını ve çocuklarıyla torunlarına her zaman vatan sevgisini aşıladıklarını belirtiyor.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü. Şu anda ise 5 milyondan fazla Filistinli mülteci konumunda bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.