"Nekbe"den bu yana Filistinli nüfusu 9 kat arttı

"Nekbe"den bu yana Filistinli nüfusu 9 kat arttı

Dünyadaki Filistinli nüfusu 1948'den beri neredeyse 9 katına çıkarak 12,1 milyona ulaştı.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu, "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anılan 1948'deki İsrail işgali sırasında 1,4 milyon olan Filistinli nüfusunun 2014 yılı sonunda yaklaşık 9 katına yükseldiğini ve 12,1 milyona ulaştığını açıkladı.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun Nekbe'nin 67. yılı münasebetiyle yayımladığı açıklamada, 1948 yılında tarihi Filistin topraklarındaki bin 300 Filistin köy ve kentinde yaşayan 1,4 milyon Filistinliden 800 binden fazlasının Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile komşu Arap ülkelere sürüldüğü, Nekbe sırasında siyonistlerin 774 köy ve kentin kontrolünü ele geçirdiği, 531 Filistin köyü ve kentini yıktığı, 70'den fazla katliamda 15 binden fazla kişinin öldürüldüğü hatırlatıldı.

Ürdün nehri ile Akdeniz arasındaki tarihi Filistin bölgesinde yaşayan Filistinlilerin sayısının ise 2014 yılı sonunda 6,1 milyona ulaştığına işaret edilen açıklamada, bu sayının 2020 yılında 7,1 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde mülteci durumunda bulunan Filistinlilerin sayısının toplam nüfusun yüzde 43'ünü oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, 4,6 milyon olan toplam nüfusun 2,8 milyonunun Batı Şeria'da 1,8 milyonunun ise Gazze'de yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) kayıtlı mültecilerin sayısının ise Temmuz 2014 itibariyle yaklaşık 5,49 milyon olduğu, bunlardan yüzde 29'unun kendileri için oluşturulan 58 kampta yaşadığı aktarıldı. Açıklamada, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19 ve Gazze Şeridi'nde ise 8 kamp bulunduğu bilgisi yer aldı.

Açıklamada, ayrıca Kudüs'teki Filistinli nüfusun yaklaşık 415 bin olduğu ve bunların yüzde 62,1'inin Doğu Kudüs'te yaşadığı belirtildi.

Bu yıl yapılan resmi istatistik verilere göre, 8 milyon 345 bin olan İsrail nüfusunun 6 milyon 251 bini yani yüzde 74'ü Yahudilerden oluşuyor.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. 

BM'nin "evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli" şeklindeki 194 sayılı kararı İsrail tarafından uygulanmıyor. Milyonlarca Filistinli 1948'den bu yana sürgün hayatı yaşamaya devam ediyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.