Neden anne babamızı biz belirlemiyoruz?

Neden anne babamızı biz belirlemiyoruz?

Biz belirlemediysek, bu rastgele dağıtıldığı anlamına gelmiyor mu, yani tesadüfen? Birisine iyi veriliyorken diğerine kötü verilmesi adaletsizlik olmaz mı?

Bu mesele ıstırari kader kısmındandır ve tesadüfe yer yoktur. İnsan anne babasını belirleyemez. İnsana anne babanı belirle denilse bile ruhların dünyaya gönderilmeden ne olup ne olmayacağı bilinmediği için gereksiz bir tercih imkanı olurdu. Özellikleri belirle denilse herkes aynı özellikleri ister tek tip bir toplum olur ki imtihana terstir. Böyle bir tercih muhaldir ve imtihan sırrına terstir.

Bu dünya imtihan dünyasıdır. Allah her insanı farklı şekilde imtihan edebilir. Önemli olan nasıl bir anne babaya düştüğü değil imtihana nasıl cevap vereceğidir. Her insan her şartta çok iyi bir kul olabilir ve Allah'ın rızasını kazanabilir. Alimden zalim, zalimden alim dünyaya geldiği çok vakidir.

Kimi insan anne babasıyla imtihan olurken, kimisi evladıyla, kimisi eşiyle imtihan olur. Allah herkese kaldırabileceği miktarda imtihan yükler. İmtihanın şiddetine göre mükafatı da fazla olacaktır. 

Hayatın, her şeyden önce kendisi bir nimettir. Bu hayatın bize ne şekilde sunulduğunun bir önemi yoktur. Bir insana elmas hediye ediyorsunuz bunu ister gazete kağıdına sarıp verin isterseniz cam şişede verin ister süslü bir ambalajla verin bunların bir önemi yoktur. Önemli olan elmastır.

İnsan da elmastan daha kıymetli olan hayat nimetini, karşılıksız olarak aldığı için ambalajını yani anne babasını sorgulaması nankörlük olur. İşte bu şartlar da insan için bir imtihan vesilesidir.

Anne baba kim olursa olsun hürmet etmek sevmek gerekir çünkü hayat nimetine onların vesilesiyle kavuşmuştur. 

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.