Necaşi Türbesi restorasyonu devam ediyor

Necaşi Türbesi restorasyonu devam ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Etiyopya'nın Mekele kentine 60 kilometre mesafedeki Necaşi köyünde bulunan Etiyopya Kralı Necaşi Eshame'nin türbesi ve camisi ile aynı bölgede bulunan 15 sahabenin mezarlarını restorasyonuna yönelik çalışm

TİKA, Hz. Muhammed döneminde Mekke'deki baskılar üzerine Habeşistan'a (Etiyopya) hicret eden Müslümanlara sahip çıkan dönemin Kralı Necaşi'nin türbesi ve 15 sahabenin mezarlarını aslına uygun olarak restore edecek. Bunun yanı sıra Bölgenin çevre düzenlemesi ve ziyaretçiler için sosyal kullanım alanları yapılacak.

TİKA'nın diğer bir prestij projesi olarak ülkenin Harar Eyaletinde bulunan Osmanlı Konsolosluk Binası'nın restorasyonu yer alıyor. Proje kapsamında Osmanlı Devleti'nin 1912 yılında Harar kentinde açtığı ve bakımsızlık nedeniyle bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Muhammed Ali Köşkü olarak da bilinen konsolosluk binasının aslına uygun olarak onarımı gerçekleştirilerek, ülkenin kültür varlıklarına kazandırılacak. Çalışmaları tamamlanan her iki projenin restorasyonuna kısa sürede başlanacak.

 TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Dr. Enver Arpa,  projeyle ilgili yaptığı açıklamada, her iki restorasyona hiç zaman kaybedilmeden başlanacağını ifade etti. Etiyopya'da yapılacak restorasyon projelerinin İslam tarihinin yanı sıra Türk ve Etiyopya tarihi için de önemli olduğunu vurgulayan TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Dr. Arpa, TİKA'nın çalışmalarıyla bu önemli kültür hazinelerinin Etiyopya turizmine de katkı sağlayacağını vurguladı.
Tarihi kaynaklara göre, Hristiyan olan dönemin Habeşistan (Etiyopya) Kralı Necaşi, kucak açtığı Müslümanlardan etkilenerek, kendisi de Müslüman oldu. Hicretin 9. yılında vefat eden Necaşi Eshame'nin cenazesi, Müslümanların yerleştiği ve bugün kendi ismini taşıyan köye defnedildi. Söz konusu köyde Necaşi'nin yanı sıra Mekke'den hicret eden 15 sahabenin de mezarı bulunuyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.